OBJAVLJENA LISTA DUŽNIKA

Doznajte tko najviše duguje državi

31.07.2012 u 09:57

Bionic
Reading

Ministarstvo financija objavilo je danas listu najvećih poreznih dužnika. Listu tvrtki predvodi Tempo 292,2 milijuna kuna duga, slijedi HRT sa čak 222,6 milijuna kuna duga a na trećem mjestu je Pan - papirna industrija (u stečaju) s dugom od 142,8 milijuna kuna

Dugovanja su podjeljena na: dug poreza na dodanu vrijednost, Dug poreza na dobit, Dug poreza i prireza na dohodak, Dug doprinosa za obavezna osiguranja, Ukupni dug trošarina, Dug poreza na promet nekretnina te Carinski dug.

'Što ako netko izvrši suicid?'

Petar Lovrić, predsjednik Udruge malih i srednjih poduzetnika pri HUP, oštro je osudio objavu liste poreznih dužnika.

'Mislim da je tužno kada država s građanima i gospodarskim subjektima komunicira na taj način. Kao prvo, država je generirala veliku nelikvidnost u ovih zadnjih šest-sedam godina, a država i danas kaže da u zdravstvenom osiguranju duguje 3,5 milijarde kuna', izjavio je Lovrić.

On se pribojava da bi netko zbog objave liste dužnika mogao izvršiti samoubojstvo.  

'Možemo postaviti i pitanje - što ako netko izvrši suicid, a otkrije se da se krivo našao na toj listi. Da li će netko snositi odgovornost', izjavio je Lovrić gostujući nedavno u HRT-ovom Dnevniku 3.

Na popisu se nalazi oko 130 tisuća imena tvrtki, obrta i građana. Tvrtke su ukupno dužne čak 15 milijarda kuna.

U udruzi Juris Protecta smatraju kako ova vladina mjera nije protuzakonita, ali i da je je zapravo nekorisna, populistička i besmislena.

POPIS DUŽNIKA MOŽETE POGLEDATI OVDJE

Prvi na listi fizičkih osoba koje obavljaju djelatnost je izvjesni Mirko Rapić iz Šibenika sa 41,5 milijuna kuna poreznog duga, slijedi Vinko Odak iz Split sa 11,8 milijuna kuna te Jozo Primorac iz Zagreba sa 11,5 milijuna kuna poreznog duga.

Gotovo 100 milijuna kuna poreza državi duguju Zvonimir Staničić (61,4 milijuna kuna) iz Grubišnog Polja i Albino Jurman (37,7 milijuna kuna) iz Bala. Oni predvode listu građana dužnika. Obojica su se bavila građevinom, tvrtke su im već duže vrijeme ugašene a protiv Jurmana je prije tri godine podnesena optužnica zbog utaje poreza.

Inače, na Linićevom popisu dužnika se nalaze pravne osobe s dugom većim od 300.000 kuna, fizičke osobe koje obavljaju djelatnost, odnosno obrtnici čiji dug premašuje 100.000 kuna, te građani koji za poreze duguju više od 15.000 kuna.

Popis obuhvaća tvrtke, obrtnike i građane čija su dugovanja 'starija' od 90 dana. Popis ne sadržava podatke o dugovima poreznih obveznika kojima je odobrena odgoda, obročno plaćanje ili reprogram poreznog duga.

Najavljujući prošli tjedan objavu liste poreznih dužnika, ministar financija Slavko Linić je kazao kako Vlada ima odgovornost prema svim građanima koji redovito plaćaju poreze i koji su uredni te kako se želi napraviti vrlo jasna razliku između urednih i neurednih obveznika.