NOVA PRAVILA KREDITIRANJA

Lihvari će konačno biti izbačeni iz igre

Bionic
Reading

Ponuda kredita putem letaka na stupovima ili stablima, kao i nuđenje ekspresnih kredita putem oglasa zona su potrošakog kreditiranja u kojoj je mnogo nereda i sive zone. U to područje Vlada je odlučila uvesti više reda, a na to je obvezuju i smjernice EU. Na današnjoj sjednici Vlada će tako predstaviti i prijedlog izmjena postojećeg Zakona o potrošačkom kreditiranju, piše Poslovni dnevnik

U Vladi ističu kako se u posljednje vrijeme proširio broj tzv. vjerovnika koji nude kredite potrošačima uz izrazito nepovoljne uvjete. Oni pritom koriste neke odredbe postojećeg zakona prema kojima za te poslove nisu obvezni imati licencu Ministarstva financija, a potrošači nerijetko nakon nekog vremena nisu više u stanju plaćati visoke kamate na te kredite, što neke dovodi i do ruba egzistencije.

Tako je jedna od glavnih novosti u tome da se ukida izuzeće kredita manjih od 1500 kuna od primjene Zakona što je dosad bio slučaj, a što se često zlorabilo na način da se veći iznosi rascijepaju na više njih ispod 1500 kuna. Ubuduće će, dakle, svi koji se bave pružanjem usluga potrošačkog kreditiranja - mimo kreditnih institucija, kreditnih unija te leasing društava - morati imati odobrenje Ministarstva financija. Trenutno njegova odobrenja ima 27 tzv. vjerovnika (među njima su i npr. leasing društva) i 33 kreditna posrednika.

Izmjenama zakona uređuje se i da potrošačko kreditiranje mora biti namjensko, a pružateljima tih usluga ne može biti osnovna djelatnost već dopunska, u svrhu razvitka glavne djelatnosti.

CIJELI ČLANAK PROČITAJTE OVDJE

204292,198109,194539,184691