NAJVEĆI GUBITNIK DRŽAVA

Barr plaća samo 600 kuna za dionicu Plive

07.05.2009 u 11:11

Bionic
Reading

U postupku istiskivanja manjinskih dioničara američki Barr nudi 600 kuna po dionici, što je 24,5 posto niže od 795 kuna koliko je iznosila cijena 2006. godine u javnoj ponudi Barra za preuzimanje Plive i 22 posto niže od jučerašnje cijene na Burzi. Najveći gubitnici Barrove ponude s diskontnom cijenom su obvezni mirovinski fond PBZ Croatia osiguranje koji ima 0,71 postotni udjel u Plivi i Hrvatski fond za privatizaciju koji drži 0,49 posto.

Pliva, odnedavna članica Teva grupe, danas je objavila zahtjev svog glavnog dioničara, društva Barr Laboratories, za sazivanje Glavne skupštine radi donošenja odluke o prijenosu dionica manjinskih dioničara Plive na Barr, uz plaćanje otpremnine u novcu u iznosu od 600 kuna po jednoj redovnoj dionici Plive.

Barr, koji ima 94,43 postotni udjel, 98,3 posto prava glasa Plive i status glavnog dioničara, podnio je taj zahtjev u skladu sa Zakonom o trgovačkim društvima.

Kako bi odredio iznos otpremnine u novcu za isplatu manjinskim dioničarima, Barr je angažirao međunarodnu tvrtku Deloitte. U svom pisanom izvješću Barr je naglasio da, prema njegovom mišljenju te na osnovi financijske analize Plive i procjene vrijednosti njezinih dionica, iznos od 600 kuna po dionici predstavlja fer vrijednost.

'Na temelju mišljenja tvrtke koja je izradila procjenu Plive, Barr smatra da cijena Plivinih dionica na Zagrebačkoj burzi nije pouzdani pokazatelj njihove fer vrijednosti te stoga nije uzeta u obzir prilikom određivanja iznosa za manjinske dioničare. Razlozi za tu ocjenu podrobnije su objašnjeni u cjelovitom tekstu Barrovog pisanog izvješća, a među njima su i vrlo mali opseg trgovanja te nelikvidnost Plivnih dionica na ZSE', stoji u obavijesti.