UPOZORENJE ANALITIČARA

Hrvatske banke u europskom vrhu po lošim kreditima

06.06.2012 u 13:42

Bionic
Reading

'Za razliku od vodećih zemalja u regiji gdje je oporavak gospodarstva doveo do stabilizacije loših kredita na 7 posto od ukupnih, u Hrvatskoj je nastavljen njihov rast. Loši krediti dosežu 12,4 posto od ukupnih kredita na kraju 2011. godine, a očekuje se nastavak rasta i u narednim godinama, upozoravaju analitičari Raiffeisen Bank International (RBI) i Raiffeisen Centrobank (RCB) u posljednjem izdanju izvješća Raiffeisen istraživanja o bankarskom sektoru Srednje i istočne Europe pod naslovom 'Dobri rezultati unatoč izazovima'

Povećanje loših kredita uzrokuje pad profitabilnosti poslovanja, pa se povrat na kapital u bankarskom sektoru stabilizirao na razini od 7 posto, što odgovara povratu na nerizična ulaganja u dugoročni državni dug, navodi se u analizi.

S druge strane, porast profitabilnosti u podregijama Srednje i Istočne Europe prema ciljanih 15 posto umanjuje atraktivnost ulaganja u hrvatske banke.

Analitičari RBA smatraju da poljske i ruske banke imaju najveći potencijal rasta. 'Bez obzira na sadašnje turbulencije u eurozoni, koje su imale utjecaja i na Srednju i Istočnu Europu (SIE), bankarska tržišta SIE-a pokazala su se otpornija nego što se prvotno očekivalo. Posebice je solidan razvitak Poljske i Rusije, koje stoga predstavljaju svijetle točke bankarskoga tržišta', ističe se u analizi.

'Kad je riječ o bankarskoj industriji SIE-a i njezinu potencijalu za budući rast, veličinu treba staviti u kontekst u odnosu na eurozonu. Veličina BDP-a cijele regije SIE-a odgovara visini otprilike 27 posto BDP-a eurozone po nominalnim tekućim tržišnim cijenama, dok ukupni zajmovi u toj regiji iznose tek 9 posto ukupnog iznosa zajmova unutar eurozone', objašnjava Peter Brezinschek, glavni analitičar Raiffeisen istraživanja, ukazujući na potencijal bankarskih sektora SIE-a.

Krajem 2011. godine ukupna aktiva SIE-a iznosila je 2.068 milijarda eura, a krajem 2010. godine 1.846 milijarda, odnosno 7,7 i 7,2 posto istih tih pokazatelja za eurozonu. To je niži iznos od ukupne bilančne svote pojedinih velikih banaka, koja je primjerice za Deutsche Bank krajem 2011. iznosila 2.164 milijarda eura.

Ukupna se profitabilnost bankarskih sektora SIE-a povećala 2011. godine te se prosječan povrat na kapital (ROE) u toj regiji popeo na 12,8 posto s 0,4 posto iz 2010. godine.

'Povećanje profitabilnosti bankarskih sektora SIE-a sasvim je očito podržala stabilizacija loših kredita (NPL) u toj regiji u cjelini', navodi Brezinschek. U pogledu profitabilnosti, najatraktivnijim su se tržištima 2011. godine pokazali bankarski sektori Rusije, Poljske i Republike Češke. Agregatni prinosi bankarskoga sektora SIE-a u izazovnoj 2011. godini potvrđuju stavove analitičara da je u srednjoročnoj perspektivi i kroz cijeli ciklus moguće postići prinos na kapital bankarskih sektora SIE u visini otprilike 15 posto i prinos na aktivu u visini oko 1,5 posto.