CROBEX NA 1540 BODOVA

Nakon burzovnog potopa, zamire trgovanje

05.12.2008 u 16:27

Bionic
Reading

Nakon burzovnog potopa, zamire trgovanje

U završnici burzovnog tjedna Crobex se održao iznad razine od 1.500 kuna, ali uz vrlo slabu aktivnost investitora

Nakon dvodnevnog blagog rasta, Crobex je danas korigiran za 1,45 posto te je završio na 1539,6 bodova. Zahvaljujući oštroj korekciji u ponedjeljak, na tjednoj razini Crobex je oslabio za 4,21 posto. Današnji rekordno niski redovni promet od 13,2 milijuna kuna pokazuje sve slabiji interes burzovnih igrača za kupnju, ali i za prodaju dionica.

Poboljšanje likvidnosti financijskog sustava nakon uspješne repo aukcije HNB-a u srijedu nije utjecalo na jačanje burzovne aktivnosti. Raspoloženje ulagača i dalje je pod snažnim pritiskom negativnih vijesti iz inozemstva, a dodatnu brigu sudionicima tržišta kapitala donijela je odluka vlade o napuštanju nultog proračunskog deficita.

Najaktivnija je i danas bila dionica T-HT-a, koja se već nekoliko dana vrti oko cijene od 190 kuna. Milijunski promet dosegle su još dionice Atlantske plovidbe i Dalekovoda. Nakon blagog oporavka, dionica Dalekovoda opet je oštro potonula na zaključnih 250 kuna. Sudeći po novom padu cijene dionice Atlantske plovidbe, može se zaključiti da investitori nemaju razumijevanje za odluku Uprave da od početka iduće godine svoje pomorce nagradi za vjernost tvrtki iznosima koji će se kretati od šest do 36 tisuća eura.

Među istaknutim gubitnicima danas su se našle i dionice Hidroelektre, Ingre, IPK Kandita, Magme, Petrokemije i Zagrebačke banke. Pozitivan cjenovni pomak, uz solidnu likvidnost, postigle su dionice Ine, Plave lagune, Plive i Poduzeća za ceste.

Europski burzovni indeksi u petak su se našli pod pritiskom slabljenja dionica bankovnog i sektora nafte i ruda, a dodatno su ih pritisnuli podaci o golemom broju zatvorenih radnih mjesta u Sjedinjenim Državama.