CROBEX U PLUSU 3,53 POSTO

Optimizam preplavio burzu

30.04.2009 u 16:39

Bionic
Reading

Pozitivno ozračje na globalnim burzama i ohrabrujući tromjesečni poslovni rezultati hrvatskih kompanija unijeli su veliku dozu optimizma na Zagrebačku burzu. Zahvaljujući snažnom rastu cijena gotovo svih likvidnijih dionica Crobex je osvojio 3,53 posto i približio se razini od 1.600 bodova na kojoj je zadnji put bio sredinom veljače. Osjetno je skočio i opseg trgovanja, pa je redovni promet dosegnuo čak 41,4 milijuna kuna

Pozitivno raspoloženje ulagača najbolje oslikava činjenica da je od 77 aktivnih dionica čak 55 zabilježilo rast.

Među istaknutim dobitnicima najviše je građevinskih i brodarskih dionica. Rast građevinara predvodili su Dalekvod i IGH Institut čijim dionicama se najaktivnije trgovalo. Nakon skokovitog rasta cijena dionice IGH Instituta krajem dana je korigirana te je završila na 3.134 kune. Najveći je skok cijene (+8,62 posto) ostvarila Tehnika nakon objave solidnih kvartalnih poslovnih rezultata. Pozitivan predznak imala je i dionica Viadukta, unatoč objavi velikog gubitka u prvom tromjesečju.

Optimizam je povukao i dionice brodarskih kompanija, premda je tromjesečne poslovne rezultate objavila jedino Tankerska plovidba. Cijena najlikvidnije, Atlantske plovidbe, skočila je za 7,17 posto na 753 kune, a odličnu izvedbu ostvarili su i Jadroplov i Lošinjska plovidba. Lošinjska tvrtka izašla je s godišnjim poslovnim rezultatima koji su oduševili ulagače i lansirali cijenu za 23,9 posto. Dobit Tankerske plovidbe u prvom je tromjesečju prepolovljena, što je izazvalo blagi pad cijene.

Pozitivni trendovi u poslovanju T-HT-a rezultirali su rastom cijene dionice od 2,42 posto na 211 kuna. T-Hrvatski Telekom je u prvom tromjesečju 2009. ostvario rast prihoda za 1,7 posto (na 2,07 milijardi kuna), uz istovremeni rast dobiti za 6,4 posto (na 583 milijuna kuna).

Pojačanom potražnjom i snažnim rastom cijena nagrađeni su dobri poslovni rezultati Adrisa, Jadranskog naftovoda, Ericssona Nikole Tesle, Končara elektroindustrije i Veterine.

Indeksi na europskim tržištima dionica poskočili su dva posto u četvrtak, predvođeni financijskim sektorom. Rast cijena dionica izazvao je val ohrabrujućih poslovnih izvješća kompanija te popravio raspoloženje ulagača i zasjenio strahovanja od pandemije gripe.

Dnevni pregled trgovanja na Zagrebačkoj burzi pogledajte ovdje.