DIONIČARI NE VJERUJU RADIĆU

Debakl prvog kruga dokapitalizacije IGH

15.05.2012 u 12:17

Bionic
Reading

Postojeći dioničari Instituta IGH, jednog od ključnih igrača posrnulog građevinskog sektora u Hrvatskoj, u prvom krugu dokapitalizacije upisali su svega 1.700 dionica ili 0,64 posto ponuđenih dionica u javnoj ponudi. Nakon katastrofalnog odaziva vlasnika, IGH je preostale dionice ponudio ostalim investitorima, kojima se otvara mogućnost preuzimanja većinskog udjela u kompaniji

Plan Jure Radića o brzoj dokapitalizaciji kojom bi se prikupilo 200 milijuna kuna svježeg kapitala doživio potpuni debakl. Postojeći vlasnici Instituta IGH su u prvom krugu upisali samo 1.700 od 265.000 ponuđenih dionica. Tako je vječiti optimist Jure Radić od onih od kojih je očekivao najviše uspio prikupiti samo 680.000 kuna.

Da dioničari ne vjeruju u plan dokapitalizacije, moglo se zaključiti po cijeni dionice na burzi, koja se i prije početka upisa, spustila znatno ispod prodajne cijene od 760 kuna.

Nakon neuspješnog prvog kruga dokapitalizacije, Institut IGH je danas objavio javni poziv, kojim preostalih 263.300 dionica nudi svim fizičkim i pravnim osobama. Drugi krug upisa dionica traje pet dana (do 21. svibnja), a za uspješno okončanje dokapitalizacije potrebno je prodati najmanje 35 posto ponuđenih dionica.

S obzirom na to da se nakon objave poziva cijena dionice na burzi spustila nadomak 700 kuna, teško je očekivati da će investitori u drugom krugu navaliti na dionice.

Spasonosno rješenje mogao bi biti neki od strateških investitora, poput američkog Bechtela, kojemu je sada otvorena mogućnost kupnje većinskog paketa dionica IGH.