PRVO TROMJESEČJE

Ericsson NT: Oštar pad prihoda, veća dobit

27.04.2012 u 14:01

Bionic
Reading

Ericsson Nikola Tesla u prvom je ovogodišnjem tromjesečju zabilježio 20-postotni pad prihoda od prodaje u odnosu na isto razdoblje lani, ali i rast neto dobiti za 11,8 posto, izvijestila je danas ta kompanija

Prihodi od prodaje te kompanije iznosili su u prvom tromjesečju 245,4 milijuna kuna, što je smanjenje od 20 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje.

Neto dobit tvrtke dosegnula je istodobno 35,7 milijuna kuna, što je 11,8 posto više nego u istom razdoblju 2011. godine, stoji u nerevidiranom, nekonsolidiranom izvješću Ericssona Nikole Tesle.

'Nepovoljni ekonomski trendovi i oprezan pristup kupaca kapitalnim investicijama nastavljeni su i tijekom prvog tromjesečja ove godine. Sukladno tome, prihodi od prodaje smanjeni su 20 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, kao posljedica manjeg volumena poslovanja na domaćem i izvoznim tržištima, dok je prodaja na Ericssonovu tržištu veća od prošlogodišnje', navodi Gordana Kovačević, predsjednica Ericssona Nikole Tesle.

Bruto marža u tom je razdoblju iznosila 19,2 posto, dok je u prvom lanjskom tromjesečju iznosila 17,2 posto. Porast bruto marže rezultat je asortimana prodanih proizvoda i usluga po tržištima, navodi se u izvješću.

Prodajni i administrativni troškovi bilježe smanjenje od 5,4 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine te iznose 23,6 milijuna kuna. Kompanija vodi računa o racionalizaciji troškovai nastavit će s daljnjim aktivnostima tijekom sljedećeg tromjesečja, stoji između ostaloga u izvješću.

Unatoč manjem volumenu prodaje, operativna dobit na razini je prethodne godine i iznosi 29,9 milijuna kuna, što je prvenstveno rezultat veće bruto marže te manjih prodajnih i administrativnih troškova.

Dobit od financijskih aktivnosti iznosi 5,8 milijuna kuna, odnosno 3,8 milijuna više nego u istom lanjskom razdoblju, što je rezultat manjeg utjecaja negativnih tečajnih razlika.

Na domaćem tržištu u prvom je tromjesečju ukupno ostvareno 64,5 milijuna kuna prihoda od prodaje, što je 24 posto manje nego u istom lanjskom razdoblju.

Na izvoznim tržištima, bez Ericssonova tržišta, ostvareno je 50,9 milijuna kuna prihoda, ili 56 posto manje u odnosu na isto lanjsko razdoblje, dok je na Ericssonovu tržištu ostvareno 130 milijuna kuna prihoda, što je 22 posto više nego godinu dana prije.