Novac ZAGREBAČKA BURZA

Promet sve slabiji, Crobex u minusu

  • Autor: Z. K.
  • 27.4.2009 16:54:59
  • 27.4.2009 16:11:41

Početak tjedna donio je još slabiju burzovnu aktivnost i pad cijena većine dionica. Strah od širenja svinjske gripe, koji je pritisnuo globalne burze, gurnuo je i Crobex u crveno. Na dnevnoj razini Crobex je oslabio 1,08 posto, a redovni promet zaustavio se na mršavih 11,6 milijuna kuna

Uz dionicu T-HT-a, milijunski promet u drugom dijelu dana dostigle su Atlantska plovidba i Podravka. Dionicom T-HT-a trgovalo se u uskom cjenovnom rasponu od 205,23 do 208 kuna, a zaključna cijena bila je bliža donjoj granici.

Najveći utjecaj na slabljenje Crobexa imao je pad cijena brodarskih i građevinskih dionica. Najlikvidnija brodarska dionica, Atlantska plovidba, pojeftinila je za 2,53 posto i krajem dana spustila se na 711,53 kuna. U blagom minusu završila je i dionica Uljanik plovidbe, dok je drastičan pad (-9,75 posto) pretrpjela Lošinjska plovidba.

Pad cijena građevinskih dionica predvodila je Tehnika s minusom od 6,14 posto, a najviše se trgovalo IGH Institutom, koji je pretrpio umjereniji pad i završio na 2.725 kuna.

Od 63 aktivne dionice, čak 41 je zabilježila pad cijena, dok ih je u pozitivnom teritoriju bilo samo 15.

Ovoga tjedna očekuje se intenzivnija objava financijskih izvješća kompanija za prvo ovogodišnje tromjesečje, koje će ulagačima znatno jasnije nego godišnja izvješća pokazati kako se hrvatske kompanije nose s krizom.

Europske su dionice u ponedjeljka oslabile, budući da je strah od pandemije gripe pogodio dionice zrakoplovnog, putničkog, bankovnog i energetskog sektora, dok su profitirale dionice farmaceutskih kompanija.

Dnevni pregled trgovanja na Zagrebačkoj burzi pogledajte ovdje.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još