HRVOJE ZGOMBIĆ:

'Porez na imovinu u Hrvatskoj nije moguć'

20.04.2012 u 12:31

Bionic
Reading

Hrvoje Zgombić, ovlašteni porezni savjetnik, revizor i sudski vještak za financije i knjigovodstvo, za specijalno izdanje Banke izjavio je kako se porez na imovinu u Hrvatskoj neće uvesti jer se ne može utvrditi porezna osnovica, odnosno što bi se sve oporezivalo

'Uveli smo OIB, ali su baze podataka ostale nepovezane - iako se 20 godina najavljuje, nema volje za to da OIB profunkcionira u potpunosti', kaže osnivač jedne od najvećih tvrtki za porezno savjetovanje u Hrvatskoj.

O hrvatskom poreznom sustavu Zgombić kaže kako je poprilično toga neistraženo i potpuna nepoznanica. Misli na troškove prilagodbe stalnim izmjenama poreznih propisa u Hrvatskoj, kao i na to kako povećanje stope PDV-a utječe na porezne prihode proračuna.

Zgombić kritizira i porez na dividendu rekavši da 'ako je novi porez na dividendu uveden s obrazloženjem da će bogatiji plaćati više poreza i tako doprinijeti većoj pravednosti među građanima, valja reći da se ne može kreirati porezni sustav koji bi omogućio pravednost u društvu'.

Dakle, posljedica poreza na dividendu jest da on poskupljuje kapital poduzetnicima, smanjuje njihovu sklonost ulaganju, ali i povećava sklonost iznošenju kapitala u porezno konkurentniju zemlju, gdje je zbog manjeg poreza povrat na kapital veći.

'Generalno, Hrvatska je porezno i radno skupa, manje produktivna od drugih, a još imamo i eksploziju superjeftinih proizvoda s Dalekog istoka. Morali bismo definirati što znači socijalna država, ali jedino što nam preostaje jest svim se snagama boriti da postignemo što veći standard građana. U drugoj varijanti, kad podignete davanja, to doprinosi povećanju društvene neefikasnosti. Dakle, potpuno je pogrešno pravednost tražiti kroz porezni sustav', rekao je Zgombić za Banku.