Novac SPASONOSNA DOKAPITALIZACIJA

Država i fond Alternative preuzimaju Biondićevu banku

Nakon više od dvije godine signaliziranja o potrebnom okrupnjavanju manjih banaka, čini se da je dugoočekivana konsolidacija konačno pred vratima, doznaje Poslovni dnevnik. Dobije li posljednje zeleno svjetlo u Vladi, ovog tjedna trebao bi se zaključiti projekt dokapitalizacije Centar banke vrijedan 97 milijuna kuna, što će biti prvi korak u stvaranju platforme za okupljanje manjih banaka

Višemjesečni pregovori države, Centar banke i fonda za gospodarsku suradnju Alternative private equity stigli su u fazu finalizacije. Hrvatska banka za obnovu i razvitak prošlog se tjedna suglasila s projektom koji je, doznaje Poslovni dnevnik, raspravljen i na užem kabinetu Vlade, a formalno se čeka još samo potpis Gordana Marasa, ministra poduzetništva i obrta, u čijem su resoru fondovi za gospodarsku suradnju (FGS).

Financijska potpora Centar banci, u većinskom vlasništvu Dragutina Biondića, povećat će temeljni kapital za više od 50 posto.

Pravila igre posložena su tako da će svaku kunu privatnog kapitala podjednako pratiti država, što znači da će na 48,5 milijuna kuna Alternative private equityja još 48,5 milijuna kuna uplatiti HBOR u ime države. Nakon dokapitalizacije, udio Dragutina Biondića, koji preko Heruca ima gotovo 60 posto Centar banke, čija je aktiva 1,6 milijardi kuna i drži 0,39 posto tržišta, past će ispod 20 posto vlasništva.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još