OD 1. SIJEČNJA

Preko granice s 10.000 eura u džepu

05.12.2008 u 09:51

Bionic
Reading

Umjesto dosadašnjih 3000 eura ili 15.000 kuna, koliko su građani mogli prenijeti preko granice bez prijave, od 1. siječnja iduće godine moći će se prenositi gotovina u vrijednosti 10.000 eura

Donosi to novi Zakon o sprečavanju pranja novca i financiranja terorizma. Kazne za one koji se ne drže ovih limita bit će između 5000 i 50.000 kuna, prenosi Jutarnji list.

Još veća novost je što se u Hrvatskoj neće smjeti obavljati naplata u gotovini veća od 105.000 kuna, a u poslovima sa strancima od 15.000 eura. Ova pravila vrijedit će za prodaju roba i usluga, ali i kod prodaje nekretnina, primanja zajmova ili kod prodaje prenosivih vrijednosnih papira ili udjela.

Ograničenje se odnosi na sve pravne i fizičke osobe koje obavljaju registriranu djelatnost i u tim transakcijama primaju gotov novac. Naplate koje premašuju spomenute iznose moraju se obaviti negotovinski, preko računa u banci.

Novi zakon, koji je usklađenen s regulativom EU, proširuje se, uz banke, pošte, osiguranja te mjenjačnice, i na leasing društva, izdavatelje kreditnih kartica, posrednike u sklapanju kreditnih poslova, sve trgovine umjetničkim predmetima i antikvitetima, plemenitim metalima i dragim kamenjem, kao i na posrednike u prometu nekretninama.

Obveznici prijava svih sumnjivih transakcija koje bi mogle upućivati na pranje novca su i odvjetnici i javni bilježnici, revizorska društva te računovođe.

Novost je što će svi obveznici morati obavljati i dubinsku analizu stranke, od utvrđivanja i provjere njezina identiteta do prikupljnja podataka o transakciji.