POSLOVNI REZULTATI

Varteks povećao obveze i smanjio gubitak

06.04.2012 u 11:03

Bionic
Reading

Najveća domaća tekstilna industrija, barem prema broju zaposlenih, prošlu je godinu završila s gubitkom koji je za 36,4 milijuna kuna manji u odnosu na 2010. godinu, ali su joj samo obveze za poreze, doprinose i slična davanja porasle za 32,4 milijuna

Varteks je i prošle godine poslovalo s gubitkom. No dok je prethodnih godina gubitak bio troznamenkasti ili vrlo blizu tome, lani je iznosi 60,3 milijuna kuna, objavljeno je na Zagrebačkoj burzi.

'Rezultati poslovanja povezani su uz kretanja u gospodarstvu, prvenstveno na domaćem tržištu, koje je još uvijek pod značajnim utjecajem negativnih efekata uzrokovanih svjetskom krizom. Ipak, provedbom aktivnosti iz dijela poslovnog i financijskog restrukturiranja uspjelo se gubitak smanjiti za 37,6 posto u odnosu na 2010. godinu kada je iznosio 96,7 milijuna kuna', naglašava Zoran Košćec povodom objave nerevidiranog godišnjeg izvještaja.

Varteks je lani ukupno prihodovao gotovo 330 milijuna kuna, što je za pet posto više nego prethodne godine. Isto toliko smanjeni su i ukupni rashodi, koji su prošle godine iznosili 390 milijuna kuna. Poslovni prihodi rasli su za šest posto, odnosno s 308 milijuna 2010. godine na 327 milijuna prošle godine, od čega prihodi od prodaje čine gotovo 297 milijuna kuna ili više od 90 posto.

Varteks je lani smanjio temeljni kapital sa 384 milijuna kuna na 96 milijuna kuna. To je učinjeno radi pokrića prenesenog i tekućeg gubitka, ali i jasnijeg prikaza bilančnih pozicija tvrtke, navede u Varteksu. Upravo zbog jasnijeg, ali i realnijeg prikaza bilance stanje tvrtke, kako dodaju, zadnjeg dana prošle godine provedena je i revalorizacija imovine kompanije kroz 'utvrđivanje tržišne fer vrijednosti zemljišta i nekretnina'.

Zhvaljujući tome, Varteks je ostvario neto pozitivan efekt od čak 347 milijuna kuna, budući da je vrijednost zemljišta povećana s 55 na 188 milijuna kuna, a građevinskih objekata s 265 na 516 milijuna, i to usprkos recesiji na domaćem tržištu nekretnina, kao i prodaji nekih robnih kuća i poslovnih objekata.