SKROMNA OČEKIVANJA

Petrokemija planira 80 posto manju dobit

30.03.2012 u 15:51

Bionic
Reading

Planom poslovanja Petrokemije za 2012. godinu predviđen je daljnji rast prihoda, uz osjetno nižu dobit nego prošle godine. S obzirom na promijenjene okolnosti na tržištu, Uprava planiranu dobit od 20,7 milijuna kuna predstavlja kao vrlo ambiciozan strateški cilj

Sudeći prema pismu koje je predsjednik Uprave Josip Jagušt uputio dioničarima povodom objave revidiranog konsolidiranog financijskog izvješća, Petrokemija u 2012. neće ponoviti prošlogodišnju profitabilnost. Planom poslovanja Petrokemije za 2012. godinu predviđena je dobit u iznosu od 20,7 milijuna kuna, što je za 87,1 milijuna kuna ili 80,8 posto manje od realizirane dobiti u 2011. godini. 

Jagušt napominje da je procjenu poslovanja u sljedećim godinama u ovom trenutku vrlo teško dati s obzirom na brojne nepredvidive utjecaje na financijski rezultat, a posebno učinke stvarne uspostave tržišta plina u Hrvatskoj. Dodaje i da je izlazak iz recesije i dugoročno definiranje opskrbe plinom po razumnim cijenama odgovor na većinu problema na koje danas nailaze.

'U 2012. ohrabruju nas pozitivni učinci potražnje za gnojivima na svjetskom tržištu u tekućoj proljetnoj sezoni, ali i zabrinjava rast cijena energenata. Ograničena potražnja na hrvatskom tržištu je prolazna, a sposobnost izvoza na najizbirljivija europska i svjetska tržišta daje nam nadu da smo sposobni odgovoriti na izazove budućeg poslovanja', kaže Jagušt.

'Razina domaće potražnje za gnojivima povezana je sa stanjem ratarske proizvodnje, odnosom cijena repromaterijala i gotovih proizvoda u poljoprivredi (niske cijene osnovnih poljoprivrednih kultura generiraju ekstenzivnost u primjeni agrotehničkih mjera i obratno). Uvoz gnojiva je još uvijek bio umjereno cjenovno neatraktivan – u 2011. uvezeno je oko 45.000 tona, što je oko 10 posto tržišnog udjela, od čega je dio asortimana koji Petrokemija ne proizvodi', navodi se u izvješću.

Petrokemija je lani u modernizaciju postrojenja i ekologiju investirala 44,1 milijun kuna, neznatno više nego u 2010. Uprava napominje kako je zbog ograničenih izvora financiranja lani nastavljen trend relativno niske razine investicija iz prethodnih godina, no u 2012. se predviđa intenzivnija investicijska aktivnost.

'U sljedećim godinama nužno je povećanje investicija u zaštitu okoliša, poboljšanje energetske učinkovitosti i kondicije postrojenja, ali će intenzitet investiranja biti i dalje ograničen raspoloživim izvorima financiranja. Povećani ekološki zahtjevi, energetska i tehnološka efikasnost stavljaju nas pred obvezu intenziviranja investicijskog ciklusa, a s druge strane financijska ograničenja i relativno visoka zaduženost nametnula nam je krajnje obazriv i selektivan pristup novim ulaganjima. Odabir prioriteta i utvrđivanje dinamike investiranja u skladu sa skorim pridruživanjem Hrvatske EU upućuje na traženje novih izvora i oblika financiranja', navodi se u izvješću.