PRVI KVARTAL 2009.

Kriza gurnula Varteks u gubitak

22.04.2009 u 10:56

Bionic
Reading

Modna kompanija Varteks u prvom tromjesečju 2009. godine poslovala je s gubitkom od 3,96 milijuna kuna. Ukupan prihod je dostigao 94,9 milijuna, od čega je gotovo polovica ostvarena na inozemnim tržištima

U priopćenju Varteksa navodi se da poslovni rezultati u prvom tromjesečju 2009. godine potvrđuju negativne trendove u hrvatskom gospodarstvu, započete krajem prošle godine, a nastavljene u ovoj godini.

Smanjenje i promjena strukture potrošnje kao direktna posljedica gospodarske krize utjecali su na pad prihoda Varteksa od 13,5 posto u odnosu na isto razdoblje lani (sa 109,7 milijuna kuna na 94,9 milijuna kuna). Na stranom je tržištu Varteks je ostvario prihod od 45,5 milijuna kuna, a glavnina izvoza i dalje je u zemlje Europske unije.

Uslijed otežanih uvjeta poslovanja, Varteks prvo tromjesečje ove godine zaključio s gubitkom od 3,96 milijuna kuna.

Kompanija je u 2009. godini započela s planiranom reorganizacijom sustava i uvođenjem protukriznih mjera u cilju postizanja većih ušteda, stvaranja organizacijskih pretpostavki za brži rast i razvoj robnih marki te osvajanje većih tržišnih udjela u svim vidovima prodaje, optimiziranja i ubrzavanja poslovnih procesa, čime se stvaraju preduvjeti za povećanje operativne efikasnosti tvrtke.