GLAVNA SKUPŠTINA T-HT-a

Dioničari potvrdili isplatu dividende

21.04.2009 u 12:30

Bionic
Reading

Glavna skupština dioničara Hrvatskih telekomunikacija-HT-a prihvatila je sve predložene odluke Uprave i Nadzornog odbora. Između ostalog, potvrđena je odluka o isplati dividende od 29,99 kuna po dionici. Za isplatu dividende upotrijebit će se cjelokupna prošlogodišnja dobit od 2,1 milijarde kuna i 352,15 milijuna kuna iz zadržane dobiti prethodnih godina

Prvi dio dividende od 12,84 kune po dionici ili ukupno 1,05 milijardi kuna dioničarima već je isplaćen 9. ožujka, dok će se drugi dio od 17,15 kuna po dionici isplatiti 19. svibnja.

Prihvaćena je i odluka prema kojoj Uprava HT-a može steći dionice društva u broju koji ne smije prijeći 10 posto temeljnog kapitala društva. Uprava je i bez posebne odluke Glavne skupštine ovlaštena povući vlastite dionice društva, a najviša cijena po kojoj se kupuju dionice ne smije biti 10 posto iznad, odnosno 10 posto ispod prosječne tržišne cijene za dionicu ostvarene tijekom prethodnog dana trgovanja.

Za nove članove Nadzornog odbora na razdoblje od četiri godine izabrani su Steffen Roehn i Guido Kerkhoff.

Predstavljajući rezultate poslovanja u 2008. godini, predsjednik Uprave T-HT-a Ivica Mudrinić naglasio je da je razina odgovornosti u vremenima krize povećana. 'Moramo dodatno voditi računa o integritetu poslovanja. Hrvatsko gospodarstvo dobrim dijelom počiva na onome što mi radimo', rako je Mudrinić istaknuvši da da je T-HT od svake kune prihoda ostvarenog u prošloj godini 18,4 lipe uložio u infrastrukturu.

Na novinarska pitanja o trendovima u ovoj godini, Mudrinić je naglasio da će recesija utjecati na prihod, ali ne znatno. 'Naše projekcije su na razini planiranog', rekao je Mudrinić dodajući da je T-HT dovoljno likvidan da neometano nastavi tijek investicija kao i prošle godine. Ipak, razina investicija ovisi o regulatorima i ukupnim kretanjima na tržištu. Naglasio je da T-HT kroz ulaganja izravno utječe na konkurentnost društva.

Komentirajući nedavne sastanke sa stranim investitorima Mudrinić je rekao da je njihov interes vrlo visok iako situacija na globalnim tržištima nije sjajna, a brojni fondovi su preplašeni jer je došlo do gubitka povjerenja.

Na Skupštini dioničara okupilo se stotinjak ljudi, a ukupno je bilo zastupljeno 66 posto temeljnog kapitala T-HT-a. Prisutni su bili predstavnici pet najvećih dioničara T-HT-a.