STANJE SE POGORŠAVA

Očekuje se pad potrošnje drugi mjesec zaredom

06.03.2012 u 08:42

Bionic
Reading

Državni zavod za statistiku objavit će danas prvu procjenu prometa u trgovini na malo u siječnju, a ponajviše zbog slabosti tržišta rada očekuje se pad potrošnje drugi mjesec zaredom.

Pet makroekonomista, koji su sudjelovali u anketi Hine, u prosjeku očekuje pad potrošnje u siječnju u odnosu na isti mjesec prošle godine za 0,8 posto. Svi očekuju pad potrošnje, i to u rasponu od 0,3 do 1,8 posto.

Pokažu li se procjene točne bio bi to drugi mjesec zaredom kako potrošnja pada, s obzirom da je u prosincu prošle godine neočekivano oslabila 0,4 posto, prekinuvši tako trend sporog, ali ipak rasta koji je trajao osam mjeseci.

Slabljenje potrošnje ponajviše je, smatraju makroekonomisti, posljedica slabosti tržišta rada jer od kraja prošle godine ponovno raste nezaposlenost.

Krajem siječnja u evidenciji Hrvatskoga zavoda za zapošljavanje registrirana je 334.351 nezaposlena osoba, što je za 6 posto, ili 18.913 osoba, više nego mjesec dana prije.

'U siječnju očekujemo realan pad potrošnje jer se trendovi na tržištu rada nastavljaju pogoršavati, dok se realni raspoloživi dohodak stanovništva i dalje smanjuje. Istovremeno potražnja za kreditima ili stagnira ili pada, pa nema osnove za rast prometa u trgovini na malo, već stanovništvo i dalje racionalizira svoju potrošnju zadovoljavajući osnovne životne potrebe', navodi jedan od makroekonomista u anketi Hine.

Padne li potrošnja, bila bi to još jedna naznaka klizanja gospodarstva u recesiju, s obzirom da je prošloga tjedna objavljeno da je industrijska proizvodnja u siječnju pala neočekivano oštrih 4,9 posto.

Prošloga je tjedna objavljeno i da je bruto domaći proizvod u posljednjem lanjskom tromjesečju oslabio 0,2 posto, pa je gospodarstvo na rubu recesije, koja se definira kao pad BDP dva kvartala zaredom.