NOVI VLASNIK

Sberbank preuzeo Volksbank

16.02.2012 u 09:12

Bionic
Reading

Najveća ruska banka Sberbank zaključila je u srijedu proces akvizicije stopostotnog udjela u grupaciji Volksbank International (VBI) u koju spada i Volksbank Hrvatska, a riječ je o akviziciji vrijednoj više od pola milijarde eura, izvijestili su večeras iz te ruske banke i Volksbank Hrvatske.

U srijedu je zaključena kupoprodaja koja predstavlja završetak procesa koji je otpočeo u rujnu 2011. godine kada je Sberbank s dioničarima VBI-ja - Oesterreichische Volksbanken, BPCE, DZ Bank i WGZ Bank - potpisao ugovor o uvjetima kupoprodaje. Ova transakcija ne uključuje rumunjsku banku-kćer VBI grupacije VB Rumunjska.

U razdoblju od potpisivanja ugovora o uvjetima kupoprodaje do dovršetka transakcije, dioničari VBI-ja uplatili su dodatni kapital kako bi pokrili gubitke iz trećeg kvartala 2011. te pristali na smanjenje prvobitno dogovorene cijene od 585 milijuna eura za 80 milijuna eura. Konačna kupoprodajna cijena time iznosi 505 milijuna eura, navodi se u priopćenju.

Ova transakcija, napominje se, predstavlja prvu značajniju akviziciju ruske banke izvan granica Zajednice neovisnih država, kao i posljednji korak u procesu transformacije iz ruske financijske institucije u jednu od vodećih međunarodnih bankarskih grupacija.

Volksbank International, sa sjedištem u Beču, bez VB Rumunjske ima ukupno 295 poslovnica i više od 600.000 klijenata. Banke-kćeri VBI-ja spadaju među vodećih deset banaka (prema ukupnoj aktivi) u Hrvatskoj, Češkoj, Slovačkoj te Bosni i Hercegovini, odnosno među prvih petnaest u Mađarskoj, Srbiji i Sloveniji.

"Kupnja grupacije Volksbank International predstavlja vrlo važan korak u ostvarenju strategije Sberbanka i naših nastojanja da stvorimo globalnu financijsku korporaciju. Zahvaljujući svojem kapitalu i pristupu izvorima financiranja, Sberbank je odlično pozicioniran za daljnji rast na tržištima srednje i istočne Europe na kojima za to postoji značajni potencijal", kazao je predsjednik Uprave Sberbanke Herman Gref.

Sberbank je, kako se navodi, najveća ruska banka koja drži oko 27 posto ukupne aktive ruskog bankarskog tržišta i zapošljava oko 240.000 djelatnika.

Osnivač i većinski vlasnik Sberbanke je Ruska središnja banka, koja drži više od 60 posto glasačkih prava. Ostale dionice banke u vlasništvu su više od 245.000 malih dioničara, pravnih i fizičkih osoba. Banka ima u Rusiji 17 regionalnih ureda i više od 19.000 poslovnica te banke-kćeri u Kazahstanu, Ukrajini, Bjelorusiji i Indiji, a ima i predstavništvo u Njemačkoj i Kini.