POSLOVNI REZULTATI

Unatoč padu depozita, ZABA ostvarila rekordnu dobit

14.02.2012 u 14:32

Bionic
Reading

Prema nerevidiranom financijskom izvješću, Zagrebačka banka je u 2011. ostvarila dobit nakon oporezivanja u iznosu od 1,32 milijarde kuna, što je za 2,7 posto više u odnosu na 2010. godinu. Poslovni prihodi iznose 4,24 milijarde kuna, što je porast od 134 milijuna kuna ili za 3,3 posto u odnosu na 2010.

'Solidan financijski rezultat ostvaren je uslijed rasta prihoda od kreditiranja korporativnog i javnog sektora, bolje troškovne i procesne efikasnosti banke, ali i uz istovremeni porast rizičnosti po kreditima poduzećima i građanima što je, uz pad prihoda od naknada, rezultiralo stagnirajućom dobiti', izjavio je u povodu predstavljanja poslovnih rezultata Franjo Luković, predsjednik Uprave Zagrebačke banke.

Imovina Banke iznosi 104 milijarde kuna i porasla je za 8,2% u odnosu na kraj prethodne godine. Pri tome su neto krediti klijentima porasli za 5,12 milijardi kuna (+7,9%), od čega se 5,09 milijardi kuna (+14,5%) odnosi na poduzeća i javni sektor. Kod stanovništva je, zbog smanjenja raspoloživog dohotka i povećane nezaposlenosti, potražnja za kreditima još uvijek slaba, što se odrazilo na neznatni rast kredita (+0,1%) u odnosu na kraj prethodne godine, uz izuzetak stambenih kredita koji su rasli za 328 milijuna kuna (+1,8%) te čine gotovo 60% kreditnog portfelja građana.

Za troškove vrijednosnih usklađenja i rezerviranja za gubitke ZABA je izdvojila 820 milijuna kuna, što je 71 milijun kuna ili 9,5% više u odnosu na prethodnu godinu. Ukupni troškovi poslovanja iznose 1.790 mlrd. kuna i u odnosu na prethodnu godinu su neznatno smanjeni (-0,4%) što rezultira daljnjim poboljšanjem odnosa prihoda i troškova (Cost/Income Ratio) na 42,2% u odnosu na 43,8% u 2010. godini.

Depoziti klijenata iznose 56,58 milijardi kuna i manji su za 0,8% ili za 459 milijuna kuna, pri čemu su depoziti stanovništva povećani za 105 milijuna kuna, a depoziti pravnih osoba i države smanjeni za 564 milijuna kuna. Unatoč smanjenju volumena, banka je zadržala vodeći tržišni udio (24,3%) u depozitima klijenata.

Adekvatnost kapitala krajem godine iznosi 20,94% - značajno iznad zakonom propisane stope od 12%. Povrat na kapital (ROE) iznosi 8,85% i ostaje na istim razinama kao i 2009. godine kao rezultat rasta prihoda i veće efikasnosti, unatoč rastu rezervacija za kreditne rizike.

'Dugoročno održivo poslovanje i dalje se temelji na visokoj razini adekvatnosti kapitala, većoj efikasnosti, profitabilnosti kojom amortiziramo rast rizičnosti, na diverzificiranosti našeg portfelja prema svim segmentima klijenata, ali i na reputaciji koju uživamo u okruženju te zadovoljstvu uslugama koje pružamo našim klijentima, ne samo u odnosu na tržište, već i u odnosu na druge europske zemlje, te ćemo na tim principima ostati čvrst i stabilan oslonac svojim klijentima i domaćoj zajednici', zaključio je Luković.