SASTANAK DIONIČARA

Prodaja Zagrebačke burze sigurna

17.04.2009 u 08:46

Bionic
Reading

Predstavnici vlasnika 55 posto dionica Zagrebačke burze dogovorili su njezinu prodaju na sastanku u zagrebačkom hotelu Sheraton koji je organizirao Marijan Palić, član Uprave brokerske kuće Auctor

To je jedina odluka donesena na sastanku, a sva druga pitanja ostala su otvorena, među kojima je svakako najzanimljivije sudbina predsjednika uprave Roberta Motušića od kojega je Palić nedavno u žestokom pismo u ime većine dioničara zatražio podnošenje ostavke.

Od sudionika sastanka Večernji list doznaje da se Ratko Bajakić, predsjednik uprave investicijskog društva ICF invest, sam ponudio da preuzme ulogu posrednika u prodaji Burze, ali da ga kolege nisu službeno ovlastili.

'Raspravljalo se da bi taj posao mogla obaviti i stručna neovisna osoba iz inozemstva, a ja mislim da bi proces prodaje najbolje napravila neka banka s referencama, koja je usto suvlasnica Zagrebačke burze' rekao je jedan broker, sudionik sastanka kojemu su prisustvovali predstavnici brokerskih kuća Abacus, Auctor, Hita, Rasta, Fima vrijednosnica te banaka suvlasnica Burze.

Većina okupljenih na sastanku iskazala je nezadovoljstvo radom predsjednika uprave Roberta Motušića, ali o njegovoj će se sudbini raspravljati vjerojatno na sljedećoj skupštini dioničara Zagrebačke burze 18. svibnja.

Za kupnju Zagrebačke burze već su otprije zainteresirane Varšavska i Bečka burza, švedsko-američki Nasdaq OMX, a odnedavno se spominje i Atenska burza. No, do sada nitko iz zainteresiranih burzi nije poslao pismo namjere vlasnicima, jer Palić koji zastupa interese dioničara, koji već dulje žele prodati Burzu, od uprave još nije dobio sve potrebne dokumente i informacije neophodne da se sastavi memorandum o prodaji.

Da bi poslovanje Burze uskladili sa Zakonom o tržištu kapitala, koji na snagu stupa 1. lipnja ove godine i propisuje drugačiji ustroj nadzornog odbora, svi članovi NO sa Zoranom Košćakom na čelu pristali su podnijeti ostavke na idućoj skupštini Burze, 18. svibnja.