LIMIT 12.000 KUNA

Mali dioničari zaštićeni od poreza na dividendu

09.02.2012 u 12:33

Bionic
Reading

U paketu izmjena Zakona o porezu na dobit glavne su promjene oslobađanje od poreza reinvestirane dobiti kojom se povećava temeljni kapital te uvođenje poreza na dividendu od 12 posto, uz zaštitu malih dioničara

Od početka ožujka uvest će se 12 posto poreza na dividendu, pri čemu će mali dioničari biti oslobođeni poreza za iznos do 12.000 kuna godišnje. Ovom odlukom zaštićeni su zaposlenici koji su kupovali radničke dionice te mali ulagači koji su novac plasirali u dionice. Oslobođenje od poreza na dividendu građani neće ostvariti automatski prilikom isplate dividende, već podnošenjem godišnje porezne prijave na dohodak. To znači da će u ovoj godini svima biti naplaćeno 12 posto, a povrat mogu očekivati tek iduće godine. 

U slučaju Hrvatskog telekoma, 'narodske dionice' koju posjeduje preko 200.000 malih dioničara, većina će imati pravo na povrat poreza. Primjerice, ako bi ovogodišnja dividenda bila jednaka prošlogodišnjoj (22,76 kuna po dionici), zaštićen bi bio paket do 527 dionica tržišne vrijednosti oko 126.000 kuna.

Porez na dividendu od 12 posto odnosi se i na inozemne vlasnike, ali zbog primjene ugovora o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja i direktiva Europske unije u većini slučajeva inozemni vlasnici će biti oslobođeni plaćanja ili će plaćati porez prema nižim stopama.

U zakonske izmjene ugrađena je i dugo najavljivana mjera oslobađanja od poreza na reinvestiranu dobit koja bi poduzetnike trebala potaknuti na pokretanje investicija. Pravo na smanjenje porezne osnovice imat će svaki poduzetnik koji u roku od šest mjeseci nakon isteka roka za podnošenje porezne prijave poreznicima podnese dokaz da je ostvarenom dobiti izvršio povećanje temeljnog kapitala.

Vlada procjenjuje da će promjenama u oporezivanju dobiti poduzeća proračun izgubiti oko 2 milijardi kuna, jer će se od poreza na dividendu trebalo ubrati svega 220 milijuna kuna, a oslobađanjem od oporezivanja reinvestirane dobiti proračun će biti na gubitku 2,2 milijarde kuna. U Vladinom obrazloženju navodi se da je cilj te mjere pokretanje investicija, između ostaloga, sa svrhom otvaranja radnih mjesta te poticanja gospodarskih aktivnosti koje će u budućim razdobljima povećati porezne prihode.

Gubitke do kojih će doći uvođenjem poreznih olakšica na reinvestiranu dobit Vlada planira donekle ublažiti povećanjem porezne osnovice za 70 posto troškova reprezentacije i 30 posto troškova vozila koje poslodavci daju na raspolaganje zaposlenima, ako ti troškovi nisu uključeni u plaću.

Također, porezna osnovica će se povećati za rashode vrijednosnih usklađenja dionica i udjela (tzv. nerealizirani gubici), ako su bili iskazani u rashodima.