ČEDO MALETIĆ

'U vlasništvo HPB-a ulaze mirovinci, CO ili EBRD'

08.02.2012 u 14:35

Bionic
Reading

Hrvatska Vlada vodi preliminarne razgovore s domaćim mirovinskim fondovima, Croatia osiguranjem, reosiguravateljem Croatia Lloydom te Europskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) o njihovu ulasku u vlasništvo Hrvatske poštanske banke (HPB), potvrdio je Čedo Maletić, predsjednik Uprave HPB-a.

'Trenutačno se vode preliminarni razgovori, a zasad je nepoznato kakva bi trebala biti vlasnička struktura HPB-a', izjavio je Maletić na konferenciji za novinare u Zagrebu, javlja Business.hr

'Cilj je da HPB ostane nacionalna banka, u pretežitom vlasništvu hrvatskog kapitala s poslovanjem na čitavom prostoru Hrvatske', rekao je.

EBRD, koji kupuje udjele u profitabilnim kompanijama tranzicijskih zemalja, želi između 20 i 25 posto.

HPB se nalazi u gotovo stopostotnom državnom vlasništvu te je jedina veća banka koja nije prodana stranim kompanijama. Država ima 51 posto dionica, Hrvatska pošta 28 posto, mirovinski fondovi 20 posto, a ostatak je u rukama malih dioničara.

Maletić je naglasio kako bi novi dioničari trebali dokapitalizirati HPB s iznosom između 800 milijuna i 1 milijardu kuna. 'I sada imamo dovoljno kapitala za komotno poslovanje. No da bismo nastavili rasti, razvijati se i nuditi kredite gospodarskim subjektima, treba nam dodatan kapital', rekao je prvi čovjek banke. Knjigovodstvena vrijednost banke iznosi 1,2 milijarde kuna.

HPB ostvario neto dobit od 87,7 milijuna kuna

Prema nerevidiranim financijskim izvještajima za 2011. godinu, neto dobit Hrvatske poštanske banke porasla je za 72,6 posto u odnosu na godinu prije i iznosi 87,7 milijuna, dok je imovina banke porasla za 1,6 milijardi kuna u odnosu na kraj 2010. i sada iznosi 16,5 milijardi kuna, čime je tržišni udjel porastao sa 3,72 na 4,03 posto.

Maletić o poslovnim rezultatima