SAMIT UN-a

Napuštanje dolara kao vodeće valute rezervi?

15.04.2009 u 12:13

Bionic
Reading

Samit čelnika zemalja članica Ujedinjenih naroda početkom lipnja vrlo će se vjerojatno pozabaviti pitanjem o potencijalnom napuštanju američkog dolara kao vodeće svjetske valute za rezerve, najavio je viši dužnosnik UN-a

Predsjednik Opće skupštine UN-a, ljevičar i bivši nikaragvanski ministar vanjskih poslova Miguel D'Escoto Brockmann, pozvao je čelnike 192 zemlje članice UN-a da se odazovu konferenciji o globalnoj financijskoj krizi koja će se održati od 1. do 3. lipnja.

'Posrijedi je čitav niz problema u vezi stvaranja posebnih prava vučenja i potencijalnog odbacivanja dolara kao glavne valute za međunarodne rezerve', kazao je D'Escoto.

'Siguran sam da će to biti jedna od tema o kojoj će čelnici država željeti raspraviti na samitu', kazao je on, dodajući kako su mnoge zemlje izgubile povjerenje u dolar.

Kina i Rusija pozvale su na radikalni preustroj globalnog monetarnog sustava koji bi uključivao proširenje upotrebe posebnih prava vučenja, imovine međunarodnih rezervi koju je kreirao Međunarodni monetarni fond (MMF) 1969. a koja bi se potencijalno mogla koristiti kao svjetska valuta rezervi.

Navedeni prijedlozi gospodarskih sila u nastajanju odražavaju zabrinutosti u vezi primata američkog dolara kao glavne valute za rezerve.