OPTIMIZAM

Crobex porastao za 1,1 posto

14.04.2009 u 16:06

Bionic
Reading

Vrijednost Crobexa porasla je za 1,1 posto, nadovezujući se na pozitivnu izvedbu u četvrtak, što je bio posljednji dan trgovine prije blagdana

Pozitivno ozračje na domaćem tržištu kapitala nije se razlikovalo od raspoloženja europskih burzi, gdje su ulagači pozdravili dobit Goldman Sachasa, što je lansiralo bankarske dionice, a rudarski sektor ojačao je nakon rasta cijena sirovina.

Ipak, nakon što je Wall Street otvorio trgovinu u crvenome dio europskih tržišta je iza 15.30 skliznuo u minus, pa se i smanjio rast Crobexa koji je tijekom dana bio u plusu 2,4 posto.

Redovni promet na Zagrebačkoj burzi iznosio je 38,8 milijuna kuna, što je najviše u desetak dana, od čega se najviše -7,1 milijun kuna odnosilo na T-HT koji je trgovinu na kraju zaključio bez promjene cijene na 224 kune.

Dobicima se istaknula Atlantska plovidba koja je rast brodskih vozarina popratila skokom od 4,7 posto, pa je nakon više od mjesec dana trgovinu zaključila iznad razine od 700 kuna, prikupivši 4,8 milijuna kuna prometa.

Među milijunskim izdanjima porasla je cijena dionica Leda, Ericssona Nikole Tesle i Dalekovoda, za razliku od minusa IGH i Viadukta.

Končar elektroindustrija ojačala je za čak šest posto, uz milijun i pol kuna prometa te je prvi put nakon polovice veljače trgovinu zaključila na razini od 300 kuna.

Dnevni pregled trgovanja na Zagrebačkoj burzi pogledajte ovdje