U SAMO MJESEC DANA

Cijene brodskih vozarina potonule gotovo 50 posto

23.01.2012 u 15:09

Bionic
Reading

Za kvalitetnu procjenu razvoja događaja u svjetskom gospodarstvu najčešće i nisu nužne neke komplicirane analize, dovoljno je pogledati grafikone koji prikazuju međusektorske trendove i koji govore više od tisuću riječi

Jedan takav graf, poznat bolje upućenim analitičarima i stručnjacima, jest graf indeksa Baltic Dry koji pokazuje promjene potražnje, a time i cijena, prijevoza tzv. rasutih tereta brodovima. Indeks nije ograničen samo na zemlje na Baltičkom moru, kako bi se po imenu moglo zaključiti, a priprema ga burza Baltic Exchange sa sjedištem u Londonu.

Baltic Dry Index (BDI) donosi kvalificiranu procjenu cijene prijevoza robe morem. Obuhvaća 26 svjetskih glavnih plovnih putova, uzimajući u obzir složene pokazatelje vremena najma brodova, trajanja putovanja i slično, za brodove klasa handymax, panamax i capesize dry bulk koji mogu prevoziti najrazličitiju robu poput ugljena, rude, žita, plastičnih granula, umjetnih gnojiva itd.

Indeks izravno pokazuje odnos ponude i potražnje za prijevozom tereta morem, ali neizravno mjeri odnos globalne ponude i potražnje za robama, materijalima i sirovinama, odnosno promjene u trgovini, a time i razinu gospodarske aktivnosti u svijetu. Utoliko predstavlja važan ekonomski indikator, i to prognostički, budući da predviđa promjene ekonomske aktivnosti. Nije, dakle, riječ o pokazatelju koji se odnosi samo na brodarski biznis.

Upravo zato analitičare jako brine što je Baltic Dry u samo tri posljednja mjeseca izgubio čak 54,4 posto svoje vrijednosti, od čega 48,4 posto u samo mjesec dana, odnosno doživio je pravi slom. Analitičari to vide kao posljedicu europske dužničke krize kojoj se kraj nikako ne nazire. Utoliko BDI ne pokazuje samo višak ponude brodskih kapaciteta, nego sve manju potražnju u Europi za robama koje služe kao sirovine i poluproizvodi za industriju.

Baltic Dry će dobiti svoj odraz i na tržištima kapitala, budući da analitičari zbog njega preporučuju ulagačima da se klone kompanija koje na europskom tržištu prodaju proizvode jako ovisne o ekonomskim ciklusima, kao i američke dionice s velikom 'izloženošću' europskim kupcima.