SMANJENJE OVLASTI

Vlada degradirala položaj Hanfe

20.01.2012 u 12:25

Bionic
Reading

Predloženim izmjenama zakona o Hrvatskoj agenciji za nadzor financijskih usluga Vlada je promijenila organizacijsku strukturu i smanjila ovlasti središnjoj instituciji koja regulira hrvatski nebankovni financijski sektor. Ante Samodol, donedavni predsjednik Hanfe, upozorava da je prijedlog zakonskih izmjena protivan pravilima Europske unije prihvaćenima u pristupnom ugovoru

Prema novim pravilima, donošenje odluka iz nadležnosti Hanfe razdvojit će se od operativnog rukovođenja službama agencije. Umjesto dosadašnje Uprave, odluke će donositi Upravno vijeće od pet članova, a poslove agencije vodit će tajnik. Članove Upravnog vijeća će na prijedlog Vlade imenovati i razrješavati Sabor, a tajnika će imenovati Upravno vijeće na temelju provedenog javnog natječaja.

Izmjenama zakona sužene su ovlasti Hanfe, tako da će Agencija u budućnosti izdavati dozvole, odobrenja i licence, ali ih neće moći oduzimati. Iz zakonskog prijedloga nije jasno tko će umjesto Hanfe sudionicima tržišta koji se ne budu pridržavali propisa oduzimati dozvole za rad. Novost je i odredba da se akti agencije, ako tako odluči Upravno vijeće, ne trebaju objavljivati u cijelosti. U dosadašnjoj praksi Agencija je sve akte u integralnom obliku objavljivala na svojim web stranicama.

Smanjena je i financijska nezavisnost agencije. Za razliku od prijašnjih odredbi prema kojima je višak prihoda nad rashodima ostajao agenciji, ubuduće će se dobit uplaćivati u državni proračun.

Donedavni šef Hanfe Ante Samodol, čija Uprava je u posljednje vrijeme donijela niz odluka protiv moćnih sudionika na tržištu kapitala, izrazito je kritičan prema predloženim izmjenama. Smatra da se promjenom zakona značajno degradira položaj Hanfe, koja bi trebala biti neovisni regulator financijskog tržišta.

'Tragično je da se Hanfa u organizacijskom smislu, ustrojavanjem po Zakonu o ustanovama, izjednačava s dječjim vrtićima, školama i zdravstvenim ustanovama. Jasno je da se ovdje htjelo oduzeti pravo Hanfi da objavljuje svoja rješenja ili oduzima licence, čime se iz neovisnog i samostalnog ‘policajca’ financijskog tržišta pretvara u bosonogog prosjaka koji ovisi milostinji nadležnog ministra. Zato se zacijelo i postavlja glavni tajnik koji je tobože izvršno tijelo i koji će kroz organizaciju rada Hanfe utjecati i na rad Upravnog vijeća unatoč činjenici da ga isto tobože bira', izjavio je Samodol za Poslovni dnevnik, ističući da su odredbe koje se sada brišu upravo one na osnovi kojih je u procesu pristupanja EU ispregovarano i zatvoreno poglavlje Financijske usluge.

Jedna od spornih odredbi je i ona koja propisuje da Upravno vijeće provodi nadzor nad subjektima nadzora. Prema Samodolu to je nonsens jer Upravno vijeće ne ide u nadzor već bi trebalo odlučivati.