Novac PADAJUĆI TEČAJ

Kuna najslabija prema euru od siječnja 2005.

Kuna je na danas utvrđenoj tečajnoj listi Hrvatske narodne banke (HNB), u odnosu na tečajnu listu od prošlog petka oslabila prema euru za 0,05 posto, a srednji tečaj eura je dosegao najvišu vrijednost prema kuni od kraja siječnja 2005. godine

Srednji tečaj eura na danas utvrđenoj tečajnoj listi HNB-a iznosi 7,541808 kuna, a u odnosu na jučerašnju tečajnicu veći je za 0,09 posto.

Deprecijacijski pritisci na kunu traju već duže vrijeme, a od sredine prosinca prošle godine srednji tečaj eura na tečajnoj listi HNB-a svakodnevno je iznad razine od 7,5 kuna.

Analitičari Raiffeisen banke deprecijacijske pritiske na kunu očekuju tijekom cijele prve polovine godine pa ne treba isključiti mjere HNB-a za očuvanje stabilnosti tečaja. Pri tome očekuju da će HNB više biti usmjerena na administrativne mjere smanjenja kunske likvidnosti nego na devizne aukcije.

Kuna je na tjednoj razini oslabila i prema američkom dolaru za 0,42 posto i švicarskom franku za 0,71 posto, a ojačala prema britanskoj funti za 0,94 posto.

U odnosu pak na tečajnu listu HNB-a određenu jučer, kuna je oslabila prema franku za 0,17 posto, a ojačala prema dolaru za 0,13 posto i funti za 0,21 posto.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još