VLASNIČKA DEMOKRACIJA

Vlada treba prodati HPB i CO na burzi

09.01.2012 u 10:12

Bionic
Reading

Analitičari ST Investa pozdravljaju ideju nove vlade koja razmišlja o privatizaciji Hrvatske poštanske banke i Croatia osiguranja, napominjući da joj treba dodati jedan kratki amandman: ta bi privatizacija svakako morala biti obavljena preko Zagrebačke burze (a možda i još neke, recimo Varšavske), a nikako ne samo izravnom prodajom.

HPB i CO već su na burzi, već imaju i neku svoju tržišnu cijenu, makar na simboličnim volumenima, osobito HPB, tako da bi Vlada sada trebala taktički pametno izložiti na prodaju nove pakete od po pet, 10 ili 20 posto njihova temeljnog kapitala, upozoravaju analitičari.

Napominju da to ne bi trebalo spriječiti i prodaju većih udjela strateškim partnerima koji bi donijeli krupniji kapital i svjetsku tehnologiju, ali država bi svakako rizike i dobitke od tog pothvata trebala podijeliti s hrvatskim građanima i institucionalnim ulagačima, ponajprije mirovinskim fondovima.

'Osim što bi došla do novca za potrebe proračuna, Vlada bi svojim ključnim poduzećima osigurala opstanak i razvoj, a čitavom društvu toliko potrebnu vlasničku demokraciju', poručili su analitičari ST Investa.