PROCJENE STRUČNJAKA

Cijene stanova u 2012. niže za 5 do 10 posto

29.12.2011 u 11:52

Bionic
Reading

Stručnjaci za tržište nekretnina u idućoj godini očekuju daljnji pad cijena stanova. Procjene pojeftinjenja se kreću od pet do 10 posto, što znači da bi se cijena kvadratnog metra stana u Zagrebu mogla spustiti za 157 eura, piše Večernji list

'U cjelini očekujem nastavak postupnoga pada cijene nekretnina od pet do 10 posto na godišnjoj razini. Zbog stanja na tržištu nekretnina te zbog zakašnjele reakcije tržišta rada na promjene u poslovnom ciklusu, daljnji pad cijena očekujem čak i u slučaju da se ekonomska aktivnost stabilizira i počne oporavljati', kazala je Maruška Vizek s Ekonomskog instituta u Zagrebu.

S njom se slaže i Josip Tica sa zagrebačkog Ekonomskog fakulteta. 'Moja je pretpostavka da će stanovi pojeftiniti između pet i 10 posto, a s obzirom na to da je tržište jako monopolizirano, bilo bi nerealno očekivati još veći pad cijena', kazao je Tica.

Slično misli i voditelj Centra nekretnina Domenico Devescovi. 'U 2012. očekujemo korekciju cijena stambenih nekretnina do 10 posto. Vjerujemo da će do korekcije doći neovisno o stopi promjene hrvatskog BDP-a', prognozira Devescovi.

Prosječna tražena cijena kvadrata stana u Zagrebu u studenome je bila 1.746 eura, a realizirane su u prosjeku 10 posto niže, odnosno 1.571 euro. U slučaju pada cijena od 10 posto realizirana cijena kvadrata u Zagrebu bila bi 1.414 eura, što je 157 eura manje nego sada.