Novac CROBEX SKOČIO 2,6 POSTO

Burzu preplavio val optimizma

  • Autor: Z. K.
  • 9.4.2009 16:41:36
  • 9.4.2009 16:16:27

Dobro raspoloženje na globalnim tržištima povuklo je i domaće ulagače koji su zanemarili prognoze analitičara o produbljivanju recesije u narednim mjesecima. Današnjim rastom od 2,63 posto Crobex je nadoknadio gubitak pretrpljen tijekom četverodnevne korekcije

Od 70 aktivnih dionica, čak 54 ih je zabilježilo rast, što potvrđuje pozitivno raspoloženje ulagača.

Kao i proteklih dana, najviše se trgovalo dionicama Instituta IGH i T-HT-a. Cijena dionice Instituta IHG nekoliko puta je probila granicu od 3.300 kuna, ali je ipak završila na razini od 3.271 kune, uz solidan rast od 4,7 posto. Značajan doprinos rastu Crobexa dale su i ostale građevinske dionice.

U drugom dijelu dana znatno je pojačano trgovanje dionicom T-HT-a, što je rezultiralo i značajnim rastom cijene.

Među izdanja s milijunskim prometom uvrstila se i Atlantic Grupa koja je ostvarila rast od 2,51 posto. Rastućoj cijeni pridonijela je i sama kompanija koja kupuje vlastite dionice radi dodjele menadžmentu i zaposlenicima.

Uspješan dan imale su i brodarske dionice, među kojima je prometom i rastom cijene dominirala Atlantska plovidba.

Među aktivnijim dionicama natprosječnim rastom cijene istaknuli su se Adris, Ina, Končar elektroindustrija, Dom holding i Ericsson Nikola Tesla.

Vodeći europski burzovni indeksi u četvrtak su zabilježili solidan rast, ponajprije zahvaljujući dobitnicima u sektoru banaka koje su poduprle nade da bi paketi poticaja objavljeni u nekoliko zemalja mogli potaknuti potrošnju.

Dnevni pregled trgovanja na Zagrebačkoj burzi pogledajte ovdje.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još