HNB ODBACUJE ODGOVORNOST

Fina je sama kriva za izgubljeni novac u Credo banci

15.12.2011 u 13:14

Bionic
Reading

Reagirajući na optužbe iz Financijske agencije, prema kojima HNB nije izvršio nalog za isplatu 10,1 milijun kuna sredstava Fine iz Credo banke, viceguverner HNB-a Adolf Matejka ustvrdio je da su svi nalozi koje je Credo banka zadala uredno izvršene od strane HNB-a

'Vjerojatno se radi o tome da je Uprava Fine odgovornost za svoje pogrešne poslovne odluke htjela prebaciti na HNB', rekao je Matejka, izražavajući stav da je Fina sama kriva što su im sredstva ostala u zarobljena u likvidacijskoj masi.

'To pitanje trebali su postaviti Credo banci. Imali su mogućnost da izraze pritužbu na poslovanje Credo banke, ali to nisu do danas učinili', zaključio je Matejka.

Nakon što Credo banka duže od 21 dan nije bila u stanju isplaćivati dospjele novčane depozite obuhvaćene zakonom o osiguranju štednje, savjet HNB-a je jučer predložio Trgovačkom sudu u Splitu pokretanje stečaja.

'Hrvatska narodna banka (HNB), Državna agencija za sanaciju banaka (DAB) i likvidatori Credo banke danas će Trgovačkom sudu u Splitu podnijeti zahtjev za pokretanje stečaja Credo banke u likvidaciji. Zajedničko podnošenje zahtjeva znači da Trgovački sud može u hitnom roku reagirati, odnosno zalediti svu imovina te banke, te u stečajnom postupku naplatiti ono što je moguće', pojasnio je viceguverner Davor Holjevac

Na upit novinara o nizu prozivki viceguvernera Holjevca zbog spominjanja još četiri banke koje su pod nadzorom HNB-a, Holjevac je ponovio kako je u kontekstu tog razgovora (na HTV-u) spomenuo neke banke samo kao primjer proaktivnog djelovanja HNB-a da ne dođe do mogućih posljedica za njih i bankovni sustav.

'Kod toga ostajem i dalje. HNB provodi vrlo proaktivno taj dio supervizije', kazao je.