CROBEX U MINUSU

Splasnuo optimizam na burzi

07.04.2009 u 16:22

Bionic
Reading

Nakon nejasnog smjera kretanja tržišta u prvom dijelu dana, u nastavku je prevladao negativni sentiment, pa je Crobex na dnevnoj razini oslabio za 0,76 posto. Redovni promet dostigao je 22,4 milijuna kuna, a najviše se trgovalo dionicom T-HT-a

Od 73 aktivne dionice, 49 ih je pretrpjelo korekciju cijene, što potvrđuje prevlast negativnog raspoloženja ulagača.

Preko 40 posto prometa ostvareno je kroz trgovanje dionicama T-HT-a i Instituta IGH. Najlikvidniji T-HT pretrpio je blagi pad cijene na razinu od 221,49 kuna.

Među tri građevinske dionice s milijunskim prometom, dvije (Institut IGH, Dalekovod) su pogođene korekcijom, dok je cijena Ingre ostvarila solidan rast zahvaljujući najavi da bi zagrebačka Arena danas mogla dobiti trajnu uporabnu dozvolu.

Natprosječan pad cijene pretrpjele su ostale građevinske dionice (Hidroelektra, Viadukt, Tehnika), a pridružile su im se i dionice Đuro Đaković holdinga, Ericssona Nikole Tesle, Ine, Konzuma, Končar elektorindustije, Vira i Dom holdinga.

Optimistične najave o oporavku svjetskog gospodarstva nemaju podršku u kretanju BDI indeksa pomorskih vozarina za rasute terete. Taj indeks, koji signalizira kretanje ponude i potražnje u globalnoj trgovini, u proteklih mjesec dana izgubio je gotovo četvrtinu vrijednosti, što je negativno utjecalo i na cijene brodarskih dionica. Najlikvidnija, Atlantska plovdba danas je pretrpjela pad cijene od 3,14 na 636,10 kuna, a blaga korekcija pogodila je i dionice Jadroplova i Uljanik plovidbe.

Vodeći europski burzovni indeksi u utorak su se našli pod pritiskom. Optimizam ulagača splasnuo je nakon što je statistički ured Eurosat izvijestio o produbljivanju recesije u gospodarstvu eurozone u zadnjem tromjesečju prošle godine.

Dnevni pregled trgovanja na Zagrebačkoj burzi pogledajte ovdje.