EQUITY FONDOVI

Nexus i Quaestus u IT i voće ulažu 65 milijuna kuna

07.12.2011 u 14:24

Bionic
Reading

Fondovi za gospodarsku suradnju Nexus Equity Partner i Quaestus Private Equity Kapital II predstavili su prva dva ulaganja od osnivanja

Prvo ulaganje odnosi se na Nexus Equity Partners koji planira uložiti 40 milijuna kuna u greenfield investiciju u prvi podatkovni centar u Hrvatskoj ukupne vrijednosti 140 milijuna kuna.

Projekt je podijeljen u dvije faze, a u prvoj će se fazi u gospodarskoj zoni Jalševac u Jastrebarskom izgraditi trenutno najveći podatkovni centar u regiji sa 700 metara kvadratnih korisnog prostora opremljenog infrastrukturom, koji bi, kako je rekao član uprave Nexusa Marko Makek, trebao znatno utjecati na razvoj cjelokupnog IT sektora u Hrvatskoj.

Planirani rok završetka prve faze je polovina 2012. godine, dok bi u drugoj fazi na lokaciji Križ, jugoistočno od Zagreba, 2013. godine trebao niknuti podatkovni centar veličine 1200 metara kvadratnih.

'Ovakva infrastruktura je IT autocesta te je stoga neupitno njezino društveno značenje', izjavio je Makek. Ciljani korisnici usluga podatkovnih centara su financijski sektor, državna uprava, telekom sektor te velike, male i srednje tvrtke.

Fond Quaestus Private Equity Kapital II namjerava dokapitalizirati tvrtku Fragariju u iznosu od 25 milijuna kuna, čime bi ta tvrtka za proizvodnju voća i povrća trebala proširiti poslovanje povećanjem i poboljšanjem kapaciteta.

Riječ je o tvrtki sa 80 zaposlenika, čija je proizvodnja voća i povrća organizirana na 250 hektara zemljišta.

Fragaria izvozi svoje proizvode u skandinavske zemlje, Rusiju i Bosnu i Hercegovinu. Očekivani prihod za 2011. godinu je 80 milijuna kuna, od čega četvrtina dolazi od izvoza.