UMJERENI RAST

Burza pozdravila pobjedu Kukuriku koalicije

05.12.2011 u 11:11

Bionic
Reading

Pobjeda Kukuriku koalicije pozitivno je odjeknula na Zagrebačkoj burzi, ali optimizam je bio kratkog daha. Nakon što je Crobex na otvaranju poskočio za 0,8 posto probivši psihološku granicu od 1.800 bodova, u nastavku je prevladala suzdržanost investitora. U konačnici, Crobex je ojačao skromnih 0,54 posto, uz solidan promet od 12 milijuna kuna

Najveći doprinos rastu indeksa dale su dionice Atlantske plovidbe (+5,07 posto), Leda (+5,60 posto), Ingre (7,2 posto), Podravke (+3,47 posto), Konzuma (4,59 posto) i Luke Ploče (4,22 posto).

Osjetan rast cijena dionica Konzuma upućuje na pozitivna očekivanja investitora u pogledu ishoda Agrokorove ponude za preuzimanje Mercatora, nakon pobjede Zorana Jankoviča na parlamentarnim izborima u Sloveniji. Znakovit je i rast cijene dionice Leda, Todorićeve 'zlatne koke', koja bi se mogla naći na prodaji prilikom zatvaranja financijske konstrukcije za preuzimanje Mercatora.

Današnji rast cijena dionica nadovezao se na prošlotjedni uzlet tijekom kojeg je Crobex dobio na vrijednosti 4,5 posto potaknut snažnim oporavkom globalnih tržišta. Na svjetskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna zabilježile najveći tjedni rast od 2009. zahvaljujući koordiniranoj akciji najvećih svjetskih središnjih banaka za poboljšanje likvidnosti te naznakama odlučnijih poteza europskih čelnika za suzbijanje dužničke krize.