PAO DOGOVOR

Biondićeva Centar banka preuzima Banku kovanica

02.12.2011 u 10:40

Bionic
Reading

Centar banka, u većinskom vlasništvu tvrtke Heruc poduzetnika Dragutina Biondića, preuzet će Banku kovanica, jednu od četiri banke pod pojačanim nadzorom HNB-a. Dogovor o pripajanju postignut je nakon dugotrajnih pregovora Centar banke i talijanske banke Cassa di Risparmio di San Marino, vlasnika Banke kovanica

'Nakon višemjesečnih pregovora i usuglašavanja, Cassa di Risparmio di San Marino je 1. prosinca s Centar bankom potpisala pismo namjere o iznalaženju mogućnosti pripajanja Banke kovanica', priopćeno je putem Zagrebačke burze.

Banka kovanica nastala je preoblikovanjem štedionice Kovanica 2002. godine. Posluje u 15 poslovnica širom Hrvatske, a od svibnja 2007. godine u većinskom je vlasništvu banke Cassa di Risparmio della Repubblica di San Marino, banke sa 125-godišnjom bankarskom tradicijom.

Zbog nedovoljne adekvatnosti kapitala talijanski vlasnik u dva navrata je dokapitalizirao Banku kovanica, ali ni to nije bilo dovoljno da se u potpunosti stabilizira poslovanje. U listopadu prošle godine kapital je povećan za 30,6 milijuna kuna, a u svibnju ove godine ubrizgano je dodatnih 66 milijuna kuna te je temeljni kapital povećan na iznos od 208,9 milijuna kuna.