GUŽVE NA ŠALTERIMA

Počela isplata štediša Credo banke

01.12.2011 u 15:09

Bionic
Reading

Na šalterima Hrvatske poštanske banke i Croatia banke danas je počela isplata osigurane štednje do iznosa od 400 tisuća kuna štedišama splitske Credo banke koja je završila u prisilnoj likvidaciji

Po podacima Državne agencije za osiguranje štednih uloga i sanaciju banaka (DAB) pravo na isplatu osiguranih depozita (do iznosa od 400 tisuća kuna) ima ukupno 10.048 građana te 20 pravnih osoba-malih poduzetnika

Ukupni depoziti fizičkih osoba kod Credo banke iznose 608 milijuna kuna, od čega će DAB građanima po osnovu osigurane štednje isplatiti 420 milijuna kuna

U Croatia banci kažu da najveći posjet svojim šalterima od jutros imaju u Splitu i Rijeci te da gužve povremeno ima, ali isplate se obavljaju bez dužih čekanja, na posebnim šalterima.

Slično je u poslovnicama HPB-a. U kontaktu smo sa svim našim poslovnicama i prema primljenim informacijama, isplata teče neometano, kažu u HPB-u.

Isplata štedišama Credo banke danas se u Splitu obavlja u tri poslovnice Hrvatske poštanske banke u Bihaćkoji i Dubrovačkoj ulici te gardskoj četvrti Split 3, te poslovnici Croatia banke u Ulici Matice Hrvatske. Na tim isplatnim mjestima, kako su izvijestili dužnosnici banaka, povremeno se stvaraju gužve, ali nema nervoze i klijenti čekaju u redovima na isplatu najduže do jedan sat. Osim štediša Credo banke danas se u tim bankovnim poslovnicama podižu i mirovine te i to pridonosi stvaranju redova.

Iz riječke podružnice Croatia banke potvrdili su da se isplata obavlja istog dana, prema proceduri, odnosno prema zahtjevu klijenata. Tijekom jutra na isplatu u podružnici u ulici Riva Boduli čekalo je 10-ak osoba. Iz riječke podružnice HPB-a naveli su da u poslovnici na riječkom Korzu isplata također teče uredno, a da na isplate jutros čekalo u prosjeku oko 20 ljudi. Također dodaju da je isplata štedišama počela kad i isplata mirovina te da su u skladu s time organizirali i raspodijelili rad sa strankama.

U DAB-u napominju da štediše Credo banke u likvidaciji od danas mogu doći na šaltere Croatia banke i HPB-a gdje ih čekaju svi potrebni obrasci među kojima je i zahtjev za isplatu obeštećenja koji trebaju potpisati i uz isprave kojima dokazuju identitet i temelj za potraživanje obeštećenja, podići svoj novac ili ga staviti na račun.

Isplata fizičkim osobama bit će obavljena u gotovini ili prijenosom na račun, a isplata trgovačkim društvima te neprofitnim institucijama prijenosom na račun.

Pravo na obeštećenje određeno je prema ukupnim sredstvima po svim depozitima jednog deponenta na dan donošenja Rješenja o nedostupnosti depozita (23. studenoga ove godine), umanjenim za sva prava Credo banke koja se deponentu mogu staviti u prijeboj, do uključivo visine od 400 tisuća kuna.

Rok za podnošenje zahtjeva je dvanaest mjeseci od dana objave poziva to jest od danas.

Isplata obeštećenja obavljat će se u svim poslovnicama isplatnih banaka pri čemu Hrvatska pošta neće obavljati isplate obeštećenja za račun HPB-a.