PREPORUKA ERSTE ANALITIČARA

Dionice T-HT-a i Ericssona NT idealne za ulagače

06.04.2009 u 14:29

Bionic
Reading

Analitičari Erste Grupe su prvi puta nakon zadnjeg tromjesečja 2007. dali neutralnu preporuku za ulaganje u dionice očekujući nastavak stabilizacije dioničkih tržišta. Što se tiče ostalih oblika ulaganja, i dalje favoriziraju novac i novčane fondove, a savjetuju smanjenje ulaganja u obveznice. U skupini odabranih dionica iz regije srednje i istočne Europe s pozitivnom preporukom nalaze se i dionice T-HT-a i Ericssona Nikole Tesle

Iako su ekonomske prognoze i dalje sive, analitičari Erste Grupe negativnu reakciju tržišta na navodno dramatičnu situaciju u regiji srednje i istočne Europe smatraju pretjeranom. Pritom ističu da su u ožujku su novčani fondovi pretrpjeli značajne odljeve tijekom kojih je novac opet bio usmjeren prema ulaganju u dionice.

'Tržišta i dalje smatramo volatilnima, iako mogućnost da su dosegla svoje dno smatramo u najmanju ruku realnom. Povrat likvidnosti u regiji prvo očekujemo na najvećim tržištima', kaže Henning Esskuchen, zamjenik direktora Odjela za istraživanja dionica u SIE, Erste Grupe.

Što se tiče pojedinačnih tržišta, analitičari Erstea u drugom kvartalu 2009. preporučuju ulaganje u Rumunjsku i Rusiju, uz napomenu rizika visoke volatilnosti.

Stručnjaci Erstea favoriziraju sektore i kompanije s niskim stupnjem zaduženosti i visokim povratom na ukupni kapital. 'Jednostavno rečeno, u vremenima visokih troškova kapitala, dionice kapitalno intenzivnih grana su na gubitku. Mi bismo dali prednost dionicama tvrtki koje nisu kapitalno intenzivne, imaju mali stupanj zaduženosti i očekuju relativno visok povrat na ukupan angažirani kapital (ROCE) u razdoblju od 2009. do 2011', kaže Esskuchen.

Uzimajući te kriterije u obzir, zanimljive su dionice tehnološkog sektora, zdravstva i nafte i plina. Dionice telekoma također bismo mogli smatrati interesantnima, no s obzirom na to da je riječ o kapitalno intenzivnoj grani, to je njihov nedostatak. Unatoč tome što je također kapitalno intenzivna, elektroenergetika nudi stabilan povrat na ukupan angažirani kapital (ROCE) 2009-2011, a ukupan stupanj zaduženosti općenito se čini razumnim.

S druge strane, iako se čini da mediji, osnovni resursi i osobna dobra u navedenom razdoblju imaju zadovoljavajući kapacitet za interno financiranje u razdoblju 2009–2011, njihov stupanj zaduženosti ne ulijeva povjerenje. Iako su osrednje kapitalno intenzivne, za dionice u granama kemijske industrije, industrijskih proizvoda i usluga, putovanja i turizma te hrane i pića očekuje se slab rast povrata na ukupan angažirani kapital (ROCE) od 2009. do 2011. Nadalje, čini se da je njihov stupanj zaduženosti prilično visok, uz iznimku kemijske industrije, što ukazuje na nisku kvalitetu njihovih bilanci.

Među desetak odabranih dionica koje Erste analitičari smatraju idealnima za ulagače nalaze se i dvije hrvatske – T-HT i Ericsson Nikola Tesla.