ABACUS BROKERI NA SUHOM

Ovrha Credo banke posvađala Hanfu i HNB

29.11.2011 u 11:01

Bionic
Reading

Naplata tri mjenice u ukupnom iznosu između osam i devet milijuna kuna, kojom je potpuno očišćen račun Credo banke, izazvala je sukob Hanfe i HNB-a. Ovrhu koju je HNB proveo po nalogu Fine u korist dviju banaka i jedne investicijske kuće za Hanfu je sporna jer je obuhvatila i novac klijenata Abacus brokera, koji je, prema mišljenju te agencije, morao biti izuzet od ovrhe

Prema tumačenju Hanfe, novac na računu posebne namjene Abacus brokera nije imovina investicijskog društva, niti imovina Credo banke, već imovina klijenata investicijskog društva i stoga, po ocjeni Agencije, nije smio biti predmetom naplate bilo kakvog potraživanja prema Credo banci.

Reakcija Abacus brokera

U Abacus brokerima smatraju da su sredstva na posebnom računu  trebala biti raspoloživa njihovim klijentima bez obzira na blokadu banke. Napominjući da je rad investicijskih društava u Hrvatskoj reguliran Zakonom o tržištu kapitala, iz Abacus brokera navode kako je 'pravno neodrživa konstatacija da je bilo koja odluka bilo kojeg tijela mogla promijeniti vrstu računa posebne namjene izuzetog od prisilnog izvršenja a bez potpisivanja novog ugovora o vođenju računa s bankom, kao i činjenica da bi odluka bilo kojeg tijela u Republici Hrvatskoj po osnovi zakonske regulative koja uopće ne određuje sam rad investicijskih društava u Republici Hrvatskoj, bila pravno jača od zakonske regulative koja se lex specialis odnosi na nas kao investicijsko društvo'.

Osporavajući mišljenje Hanfe, iz HNB-a pojašnjavaju da su sredstva klijenata osigurana od ovrhe u slučaju bankrota brokerske kuće, ali ne i u slučaju bankrota banke u kojoj se nalaze sredstva klijenata. 'Zakoni štite novčana odnosno financijska sredstva klijenata u slučaju ovrhe, likvidacije ili stečaja koji bi se provodili nad imovinom investicijskog društva, institucije za platni promet odnosno institucije za elektronički novac, ali ne i nad imovinom kreditne institucije u kojoj investicijsko društvo, institucija za platni promet ili institucija za elektronički novac vode ta sredstva', tumače iz HNB-a.

Iako priznaju središnjoj banci autonomnost u provođenju platnog prometa, iz Hanfe zamjeraju HNB-u što ih nisu obavijestili o namjeri i postupku prisilne likvidacije banke u skladu s procedurom iz Memoranduma o razumijevanju za upravljanje financijskom krizom koji su potpisali HNB, Ministarstvo financija i Hanfa u studenom 2009. 'Očito je HNB zauzeo drugačiji stav o ovom pitanju, tako da je spomenuta sredstva klijenata Abacus brokera izjednačio s bilo kojim drugim depozitom u banci te ova sredstva nije izuzeo od ovrhe', smatraju u Hanfi.

Nakon što je HNB 'očitao lekciju Hanfi' ostalo je otvoreno pitanje što će biti s novcem 2.000 klijenata Abacus brokera. Nejasno je hoće li se njihov novac tretirati kao osigurana štednja ili će ga potraživati iz stečajne mase zajedno s ostalim vjerovnicima banke.

Po ocjeni Agencije, 'razvidno je da klijentima Abacus brokera pripada zaštita u smislu Zakona o osiguranju depozita, na način da su njihova novčana sredstva zaštićena pod uvjetima i na način određen tim zakonom'.

Međutim, kako konačnu ocjenu o ostvarivanju prava može dati isključivo DAB, iz Hanfe ističu i upozoravaju klijente Abacus brokera koji su držali novčana sredstva na posebnom računu kod Credo banke da, ako žele ostvariti zaštitu, moraju to učiniti poštujući proceduru propisanu Zakonom o osiguranju depozita.