PERSPEKTIVE BURZE

Galinec: Dionice su jeftine, ali nema kapitala

02.04.2009 u 16:34

Bionic
Reading

'Na hrvatskom dioničkom tržištu prevladava spekulativni kapital, a u dogledno vrijeme ne vidim ozbiljniji novac koji bi mogao ući na tržište', istaknuo je Josip Galinec iz investicijske kuće To One u izlaganju o perspektivama hrvatskog tržišta kapitala na današnjoj financijskoj konferenciji u organizaciji TEB poslovnog savjetovanja

Galinec je naglasio da se situacija na dioničkom tržištu u zadnjih godinu dana znatno pogoršala. 'Prošle godine činilo se da potražnje ne može nedostajati, a danas se suočavamo s velikim padom opsega trgovanja', rekao je Galinec dodajući da je veliki problem i pad dubine tržišta. Dok je prije godinu dana udio pet najlikvidnijih dionica činio oko 25 posto burzovnog prometa danas je taj udjel oko 50 posto.

Govoreći o perspektivama dioničkog tržišta u 2009, Galinec se zapitao tko bio mogao nositelj nove potražnje. Izrazio je sumnju da bi u doglednom vremenu moglo doći do značajnijeg rasta potražnje od mirovinskih fondova, otvorenih investicijskih fondova i stranih ulagača.

Galinec smatra da će oporavak hrvatskog dioničkog tržišta u ovoj godini značajno ovisiti o trima faktorima: uspjehu izdavanja državnih obveznica na inozemnom tržištu, uspjehu turističke sezone te o oporavku globalnih tržišta.

'Više nije upitno jesu li cijene dionica ispod fer vrijednosti ili ne. Gotovo 90 posto dionica je trenutačno vrlo jeftino za kupiti', ustvrdio je Galinec, 'međutim, pitanje je hoće li sve kompanije preživjeti krizu', upozorio je Galinec, posebno naglašavajući važnost visine duga i kretanja novčanog tijeka u kompanijama.

Možemo očekivati uravnoteženje ponude i potražnje, ali uz nisku likvidnost. I dalje je na tržištu veći odljev nego priljev kapitala. Bez ozbiljnijeg novca nema ozbiljnijeg rasta cijena dionica koji bi bio održiv. Čeka nas volatilno razdoblje, no srednjoročno i dugoročno cijene dionica ostaju niske.

Galinec je upozorio i na dva izrazito negativna procesa koji se odvijaju na tržištu kapitala. Prvi se odnosi na činjenicu da sve više izdavatelja ne želi biti prisutno na burzi, opravdavajući želju za povlačenjem time da cijena na burzi ne predstavlja fer vrijednost njihovih dionica što im onda čini problem kod banaka koje su sklone uzeti tržišnu cijenu i tvrditi da je to stvarna vrijednost kompanije. Drugi negativni proces je nestanak investitora s tržišta. Brojni ulagači koji su proteklih godinu i pol dana ušli na tržište i pretrpjeli gubitak odlučili su se potpuno povući s tržišta.

Aktualna kriza ugrozila je i ključnu ulogu burze kao mjesta prikupljanja kapitala. U posljednjih godinu dana, nije zabilježen nijedan uspješan IPO, a po svemu sudeći, proći će još mnogo vremena do oživljavanja primarnog tržišta kapitala, smatra Galinec.

Galinec se osvrnuo i na ulogu mirovinskih fondova ustvrdivši da oni nisu opravdali svoju ulogu u razvoju tržišta kapitala. Pritom je naveo podatak da se u posljednjih godinu dana u imovini fondova još više povećao udio državnih obveznica. On smatra da mirovinski fondovi moraju nužno povećati svoje ulaganje u korporativne obveznice i dionice.