POSLOVNI REZULTATI

Todorićevim kompanijama porasli prihodi i dobit

Bionic
Reading

Šest Agrokorovih kompanija izlistanih na Zagrebačkoj burzi - Konzum, Jamnica, Ledo, Zvijezda, Tisak i Belje - u devet mjeseci ove godine ukupno je ostvarilo više od 16,5 milijardi kuna prihoda uz dobit veću od 400 milijuna kuna. Sve spomenute kompanije su ostvarile rast i prihoda i dobiti

Većina prihoda (10,18 milijardi kuna) otpada na trgovački lanac Konzum, što je rast od 6,26 posto u odnosu na isto razdoblje lani. Direktor Konzuma Darko Knez u izvješću navodi da se turistička sezona odrazila na prodaju tvrtke, i to za čak 300 milijuna kuna veći promet u trećem tromjesečju u odnosu na lani. Konzum je pritom ostvario 170,1 milijun kuna dobiti, što je rast od 6,24 posto. 'Kontinuirano se radi na smanjenju troškova i povećanju efikasnosti poslovanja kroz razvoj informatičke podrške i edukaciju zaposlenih, što nam je osiguralo solidan poslovni rezultat', ističe Knez.

Ledo je u devet mjeseci ostvario rast prihoda skoro 10 posto, i to na nešto više od milijardu kuna, s tim da je prihod od prodaje te kompanije u trećem tromjesečju bio 15 posto veći u odnosu na lani. I dobit tog proizvođača sladoleda i smrznute hrane rasla je s lanjskih 96,4 milijuna na 111,5 milijuna kuna, što je rast od 15,6 posto. Predsjednik Uprave Leda Tomislav Kitonić ističe da je rast ukupnih rashoda iznosio 16,7 posto, i to zbog značajnog rasta troškova nabave sirovina, materijala i trgovačke robe, no na ostalim su se troškovima napravile maksimalne uštede, zbog čega je tvrtka u konačnici ostvarila rast dobiti.

Jamnici su ukupni prihodi rasli sedam posto, na 989 milijuna kuna, uz rast dobiti 13,5 posto, na 104 milijuna kuna. Poslovni rashodi Jamnice rasli su osam posto, ističe u priopćenju Zagrebačkoj burzi predsjednik Uprave Ivica Sertić, a razlozi su rast cijena sirovina, repromaterijala i energije. Jamnica posluje sa 3000 kupaca i povećala je tržišni udio u gaziranim i negaziranima vodama u trećem tromjesečju, iako se ne navodi o kolikom je povećanju riječ.

Zvijezdini su prihodi rasli za 14,3 posto, s lanjskih 677,6 na 774,8 milijuna kuna. Iako ta tvrtka bilježi desetak puta nižu dobit od Jamnice ili Leda, ona je u odnosu na lani rasla čak 65 posto i iznosi 12 milijuna kuna. Čak 84 posto prihoda od prodaje Zvijezda ostvaruje na domaćem tržištu, a izvozi 16 posto ukupne proizvodnje. Direktor Zvijezde Igor Kodžoman navodi da je u ovom razdoblju 13,3 milijuna kuna uloženo u novu opremu.

Tisak, najveći lanac kioska u državi, čiji je Agrokor većinski vlasnik sa 54,15 posto udjela, ostvario je ukupni prihod od 2,42 milijarde kuna, što je rast od 10 posto u odnosu na lani. Dobit Tiska je iznosila 7,26 milijuna kuna. 'Rast prihoda rezultat je povećanja prometa i maloprodaje i veleprodaje. Promet veleprodaje povećan je zbog uvođenja novih prinicipala i rasta prodaje i udjela na tržištu duhana i ostale komercijalne robe', ističe član Uprave Tiska Ivo Lovrić.

I dok je Belje čak 109 posto povećalo ukupne prihode, na 1,17 milijardi kuna, također poljoprivredna tvrtka PIK Vinkovci nije pratila takve trendove. PIK Vinkovci smanjio je ukupne prihode za 15,2 posto, na 210 milijuna kuna, uz gubitak od 2,2 milijuna kuna.