POZITIVAN MJESEC

Crobex u ožujku porastao 4,9 posto

02.04.2009 u 10:40

Bionic
Reading

Nakon oštre korekcije u veljači, u ožujku je došlo do blagog oporavka hrvatskog dioničkog tržišta, zahvaljujući pozitivnim trendovima na globalnim tržištima i solidnim poslovnim rezultatima hrvatskih kompanija. Redovni burzovni promet u ožujku je dostigao 539,7 milijuna kuna i bio je gotovo identičan onome u veljači, a Crobex je ojačao za 4,9 posto

Među 20 najlikvidnijih dionica, samo pet (T-HT, Atlantska plovidba, Podravka, Jadroplov i Viro) ih je zabilježilo pad cijene. Ostale su se našle na dobitničkoj listi koju su predvodile dionice građevinskog sektora. Apsolutni pobjednik je IGH Institut s rastom od 52,63 posto, a slijedi ga Dalekovod (+30,17 posto), Ingra (19,74 posto) i Tehnika (+19,3 posto).

Među aktivnijim dionicama značajan oporavak cijene zabilježili su Ericsson Nikola Tesla (+27,67 posto) i Končar elektroindustrija (+18,01 posto).

Ukupna tržišna kapitalizacija dionica unatoč volatilnosti i naglim promjenama tržišnih trendova na mjesečnoj razini ostala je gotovo netaknuta (-0,8 posto), a nešto intenzivnija trgovina obveznicama rezultirala je rastom ukupnog redovitog burzovnog prometa od 4,6 posto, ističe se u komentaru Zagrebačke burze.

Na ljestvici uspješnosti brokerskih kuća nije došlo do značajnijih promjena. S udjelom od 12,06 posto i 143 milijuna kuna realiziranog prometa na vrhu su i dalje  Erste vrijednosni papiri, a u stopu ih prati Interkapital. Među prvih pet nalaze se još Privredna banka Zagreb, FIMA vrijednosnice i HITA vrijednosnice.