Novac OBEĆANJE

Wuestenrot neće povećavati kamate

  • Autor:
  • 2.12.2008 15:51:30
  • 2.12.2008 15:51:25

Wuestenrot stambena štedionica (WSŠ) neće povećavati kamate na nove kredite u 2009., a uvest će i moratorij na otplatu kredita za klijente koji ostanu bez posla, istaknuli su predsjednik i član Uprave WSŠ-a Zdravko Anđel i Ivan Ostojić

Na već izdane kredite, stambene štedionice, prema zakonskim odredbama, ne mogu povisiti kamatne stope. Kamatne stope na stambene kredite iznose 5 posto na kredite u eurima te 6 posto na kredite u kunama, dok se kamate za međufinanciranje kreću u rasponu od 2,99 do 6,45 posto, ovisno o visini udjela vlastitih sredstava klijenta, rečeno je.

Od 1. siječnja iduće godine WSŠ će uvesti moratorij na otplatu stambenih kredita za klijente koji ostanu bez posla kao posljedice stečaja, likvidacije poslodavca ili ukoliko postanu tehnološki višak zbog restrukturiranja poslodavca.

Trajanje moratorija, kazao je Ostojić, je šest mjeseci, a motiv za uvođenje moratorija nije nemogućnost naplate kredita, već poruka korisnicima da mogu računati na partnerski odnos u prevladavanju krize.

Kamata će se pak, za vrijeme moratorija redovito obračunavati, ali neće se naplaćivati, pojasnio je Ostojić.

Na konferenciji za novinare je predstavljena i analiza utjecaja poslovanja WSŠ-a na državni proračun.

Tako je istaknuto kako jedna kuna iz državnog proračuna za poticaj u stambenoj štednji vraća minimalno 2,6 kune u državni proračun kroz porezne prihode.

Rečeno je i kako financiranje stambene izgradnje ima multiplikativni efekt na kompletnu ekonomiju, a fiksne kamatne stope su u funkciji zaštite socijalnog standarda građana i usporavaju inflatorne procese.

U prvih jedanaest mjeseci ove godine WSŠ je sklopila 23.718 ugovora u ukupnoj vrijednosti od 1,25 milijardi kuna. U istom razdoblju prošle godine sklopljeno je 22.550 ugovora u ukupnoj vrijednosti od 1,07 milijarde kuna.

  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još