OPTIMIZAM NA BURZI

Crobex porastao za 4 posto

31.03.2009 u 16:06

Bionic
Reading

Nakon jučerašnje rasprodaje, u utorak je uslijedio oporavak na Zagrebačkoj burzi, pa je Crobex ojačao za 4 posto nadmašivši 1.400 bodova

Nešto prije podneva trgovanje na burzi je bilo zbog tehničkih problema obustavljeno, a nastavak trgovine uslijedio je sat vremena kasnije.

Redovni promet iznosio je 27,5 milijuna kuna, što je najveći obujam trgovine u posljednjih desetak dana. Najtrgovaniji sa 8,3 milijuna kuna bio je T-HT koji je najvišom cijenom dosegnuo 218 kuna, što je najviše u gotovo mjesec dana. Zaključna je cijena bila samo lipu niža, pa je dnevni rast iznosio 3,8 posto, što predstavlja drugi najveći dnevni skok od početka godine.

Nakon jučerašnjeg unovčavanja dobitaka, uslijedio je oporavak kod građevinskih izdanja, od kojih su najlikvidniji bili IGH koji je ojačao za 12,8 posto, Dalekovod čije je cijena uvećana za 6,6 posto i Ingra koja je skočila 7,3 posto.

Zbog dobrih prošlogodišnjih poslovnih rezultata, odnosno rasta neto dobiti od skoro 25%, Končar je u ostvario dvoznamenkasti skok, prikupivši oko 800.000 kuna prometa. Rast dobiti od skoro 50 posto lansirao je Tankerskuplovidbu, pa se pred kraj trgovine našla pod suspenzijom zbog dvoznamenksatog rasta cijene uz oko 300.000 kuna prometa.

Skok cijene dionica Luke Ploče i Zagrebačke pivovare također je motiviran dobrim rezultatima, no ostvaren je uz slabašan pojedinačni promet manji od 50.000 kuna. Suprotno tome, Adris grupa smanjila je dobit za 25 posto, a dionice su blago porasle uz oko 200.000 kuna prometa. Pad dobiti nije se nepovoljno odrazilo na Belje koje je ostalo bez promjene cijene, Kraš je unatoč tome zabilježio minimalan pozitivni pomak, dok je Petrokemija zbog niže dobiti ipak skliznula. No sva tri izdanja nisu izazvala značajniji interes, ostavši s niskim prometom.

Europski burzovni indeksi danas su jačali, zahvaljujući dobitcima u sektoru banaka, a rasla je cijena dionica iz sektora rudarstva i energetike.

Dnevni pregled trgovanja na Zagrebačkoj burzi pogledajte ovdje