OPTIMIZAM NA TRŽIŠTU

Svjetske burze snažno porasle drugi tjedan zaredom

16.10.2011 u 09:00

Bionic
Reading

Zahvaljujući nadi da će europski dužnosnici do kraja ovoga mjeseca usuglasiti rješenja za suzbijanje dužničke krize, na svjetskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna snažno porasle, i to drugi tjedan zaredom, što nije zabilježeno još od početka srpnja

Na Wall Streetu je Dow Jones prošloga tjedna porastao 4,9 posto, na 11.644 boda, dok je S&P 500 skočio 6 posto, na 1.224 boda, a Nasdaq indeks 7,6 posto, na 2.667 bodova. Zahvaljujući tome, Dow Jones i Nasdaq ponovno su u plusu u odnosu na početak godine.

Od samog početka prošloga tjedna cijene su dionica snažno rasle, potaknute obećanjem francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozyja i njemačke kancelarke Angele Merkel da će do sastanka lidera skupine G20 najvećih svjetskih gospodarstava 3. studenoga sastaviti cjelovit plan za rješenje dužničke krize i dokapitalizaciju europskih banaka.

Optimizam na tržištu zahvaljuje se i brzoj nacionalizaciji krizom pogođene francusko-belgijske financijske grupe Dexia, što pokazuje da europske vlasti neće dopustiti propast bankarskih divova.

Očekuje se, također, da europski lideri Grčkoj uskoro odobre novu tranšu međunarodnog kredita, koji bi joj pomogao da izbjegne bankrot.

Zahvaljujući nadi u skorašnje rješavanje dužničke krize, među najvećim su dobitnicama prošloga tjedna bile dionice banaka.

Pozitivno su na tržište utjecali i dobri makroekonomski podaci koji bude nadu da će američko gospodarstvo izbjeći novu recesiju.

Promet u trgovini na malo porastao je u SAD-u u rujnu za 1,1 posto, znatno više nego što se očekivalo, a i drugi podaci pokazuju da gospodarstvo, premda sporo, ipak raste.

'Mnogi ulagači koji su se držali po strani zbog makroekonomskih rizika sada su odlučili ući na tržište jer se nadaju daljnjem usponu cijena dionica', kaže Hank Smith, direktor u tvrtki Haverford Trust.

Zbog strahovanja od produbljivanja dužničke krize i nove recesije u američkom gospodarstvu, prije desetak dana S&P 500 indeks zaronio je u jednom trenutku u 'tržište medvjeda', što znači da je bio 20 posto niži u odnosu na svoju najvišu ovogodišnju razinu. Od tada je S&P 500 skočio 14 posto.

A hoće li se idućih dana nastaviti uspon cijena dionica, ovisi među ostalim o kvartalnim poslovnim izvješćima kompanija. Prošloga su tjedna ulagače oduševili rezultati Googlea u trećem tromjesečju, pa je cijena dionice tog internetskog pretraživača skočila oko šest posto.

Dobre rezultate ostvario je i PepsiCo, a aluminijski div Alcoa i druga po veličini američka banka JPMorgan Chase razočarali su. Ipak, analitičari procjenjuju da je sezona objave kvartalnih poslovnih rezultata počela dobro.

'Na tržište pozitivno utječu dobri poslovni rezultati i odlučniji koraci Europe prema rješenju dužničke krize. Nastave li kompanije izvještavati o boljim nego što se očekivalo tromjesečnim poslovnim rezultatima, to bi pružilo podršku tržištu za daljnji rast', kaže Natalie Trunow, direktorica u fondu Calvert Investment Management.

I na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je tri posto, na 5.466 bodova, dok je frankfurtski DAX skočio 5,1 posto, na 5.967 bodova, a pariški CAC 3,9 posto, na 3.217 bodova.

Na tokijskoj je burzi, pak, indeks Nikkei prošloga tjedna ojačao 1,6 posto, na 8.747 bodova.