POVRATAK PESIMIZMA

Velika rasprodaja na burzi

30.03.2009 u 16:27

Bionic
Reading

Početak tjedna obilježila je velika korekcija na Zagrebačkoj burzi. Tijekom većeg dijela dana Crobex je bio u minusu između tri i četiri posto, a desetak dionica pretrpjelo je dvoznamenkasti pad cijena. U konačnici, Crobex je oslabio 3,68 posto, a redovni promet dostigao je 21,49 milijuna kuna

Najveće žrtve rasprodaje bile su građevinske dionice. Odmah nakon otvaranja blokirano je trgovanje dionicama Ingre, Dalekovoda, IHG i Hidroelektre, a rasprodaja je nastavljena i u nastavku trgovanja. Najviše se trgovalo dionicom Dalekovoda, čija cijena je potonula na 307,80 kuna. Najveću korekciju pretrpjela je dionica IGH, koja je završila na 2.515 kuna, 290 kuna ispod zadnje cijene ostvarene krajem prošlog tjedna.

Značajnu korekciju pretrpjele su i brodarske dionice. Najlikvidnija, Atlantska plovidba potonula je 5,11 posto na 628,77 kuna. Natprosječne gubitke pretrpjele su i dionice Končar elektorindustrije, holdinga Đure Đaković, Ericssona Nikole Tesle, Luke Ploče, PBZ-a, Petrokemije, Vira i Zagrebačke banke.

Tidesetak posto redovnog prometa ostvareno je trgovanjem dionicom T-HT-a koja se uspješno oduprla negativnom trendu, porastavši na 210 kuna. Blagi rast cijene zabilježila je i dionica Podravke nakon objave financijskih izvješća za 2008. prema kojima je koprivnička kompanija ostvarila rast dobiti do 143 posto.

I europski burzovni indeksi u ponedjeljak su se našli pod snažnim pritiskom zbog pada cijena dionica u bankovnom sektoru, a pritisaka nisu pošteđene bile ni dionice automobilskih proizvođača, nakon što je službeni Washington odbacio planove restrukturiranja GM-a i Chryslera.

Dnevni pregled trgovanja na Zagrebačkoj burzi pogledajte ovdje.