ROBNE BURZE U MINUSU

Najavljuje li 'dr. Bakar' novu recesiju?

03.10.2011 u 13:33

Bionic
Reading

Drastičan pad cijene bakra u protekla tri mjeseca zabrinuo je analitičare koji promjene cijene bakra smatraju indikatorom događanja u globalnoj industriji i financijama, zbog čega su mu i nadjenuli ime 'doktor Bakar'

'Rujan, najokrutniji mjesec', 'Krvoproliće na tržištu robe', 'Kvartal katastrofe'... samo su neki naslovi na blogovima koji prate kretanja na svjetskim tržištima plemenitih metala, sirovina, energenata, žitarica i slične robe. Mnoge su robe doživjele tromjesečni pad cijena oko 20 posto (narančin sok, pamuk, paladij), a bakar gotovo 26 posto, što uz pad cijene srebra od skoro 13 posto najviše brine analitičare.

Mnogi strahuju da je naglo pojeftinjenje tih vrijednih metala, koji imaju široku industrijsku primjenu, najava usporavanja gospodarskog rasta i posljedičnog pada cijena dionica.

Aktualni pad cijena robe pripisuje se rasprodaji na koju su bili prisiljeni hedge fondovi zbog plaćanja margin callova, razduživanja i isplate ulagača (Matthew Bradbard, Seeking Alpha). Drugi ukazuju i na razduživanje na koje je investicijske fondove naveo američki FED svojom Operacijom Twist, nakon koje su se osjetno promijenili prinosi na obveznice različitih dospijeća.
 
Mnogi analitičari upozoravaju da zbog političkog rizika koji dolazi iz Europe tehnička analiza kretanja cijena robe nema nikakvog smisla. Naslovi u novinama imaju znatno veći utjecaj na cijene nego fundamentalni pokazatelji, što se lijepo vidi po krivuljama cijena koje su u jednom danu skakale gore-dolje i po četiri-pet posto.

Rasprodaja koja graniči s panikom daleko je nadmašivala normalne potrebe kupaca pa su padovi cijena bili bez ikakve kontrole i otpora, tako da pad cijena ne mora odražavati pad realne potražnje za industrijske potrebe. Utoliko nije nužno ni da se taj pad odmah odrazi na pojeftinjenje dionica (što se ni u povijesti nije pokazalo uvijek povezanim), no ipak treba imati na umu da je pad cijena roba u prošlosti vrlo često prethodio padu tržišne vrijednosti kapitala.

Drastičan pad cijena bakra analitičari smatraju osobito indikativnim jer se bakar koristi u proizvodnji svega i svačega, od iPada preko cijevi do strujnih žica, pa se smatra dobrim indikatorom stanja globalne ekonomije i financija. Neki bakru pridaju takve sposobnosti predviđanja da su mu nadjenuli ime 'doktor Bakar' ili engleski 'Dr. Copper'. Trgovci koji nastoje objasniti slom cijene bakra ukazuju pak na usporavanje rasta kineskog gospodarstva, za koje se procjenjuje da je lani potrošilo 40 posto svjetske proizvodnje rafiniranog bakra. Ove godine, međutim, Kina je uvezla čak 26 posto bakra manje nego lani.