TEČAJNI RIZIK

Švicarac obuzdan, hoće li i euro?

07.09.2011 u 09:57

Bionic
Reading

Daljnje kretanje tečaja švicarskog franka prema kuni treba promatrati u kontekstu minimalnog tečaja koji je utvrdila Švicarska narodna banka, kao i javnosti poznatih odrednica tečajne politike Hrvatske narodne banke, odgovorili su iz Hrvatske narodne banke (HNB) na upit da komentiraju odluku švicarske središnje banke (SNB) koja je utvrdila minimalni tečaj na razini od 1,2 franka za euro

SNB je u svom priopćenju objasnio razloge utvrđivanja minimalnog tečaja na razini od 1,2 švicarska franka za euro i spremnost na obranu tog tečaja, imajući u vidu negativne izglede za švicarsko gospodarstvo u slučaju daljnjeg jačanja franka, napominju u HNB-u.

'Što se tiče daljnjeg kretanja tečaja švicarskog franka prema kuni, isto treba promatrati u kontekstu spomenutog minimalnog tečaja, kao i javnosti poznatih odrednica tečajne politike HNB-a', navode iz hrvatske središnje banke.

SNB je danas objavio da je utvrdio minimalni tečaj na razini od 1,2 franka za euro, te da će braniti taj tečaj tako što će kupovati strane valute u neograničenim količinama, a ubrzo nakon toga franak je oštro pao, za oko 8,5 posti, i eurom se na mađunarodnim deviznim tržištima trgovalo po tečaju od 1,2032 franka.

To je utjecalo i na tečaj franka u Hrvatskoj, pa je franak na danas utvrđenoj tečajnoj listi HNB-a pao za 7,24 posto, na srednji tečaj od 6,227 kuna.

Naime, kako je još krajem srpnja objavila hrvatska središnja banka, vrijednost kune prema drugim stranim valutama koje su na tečajnici HNB-a, a u toj je grupi valuta i švicarski franak, izračunava se na temelju odnosa eura i tih valuta na svjetskim deviznim tržištima.

I u Hrvatskoj udruzi banaka (HUB) i u nekoliko banaka također ističu kako će tečaj franka u Hrvatskoj i dalje biti posljedica tečajnih kretanja na svjetskim tržištima, kako je franak danas oslabio na oko 6,2 kune, a nastavi li se stabilan tečaj kune u odnosu na euro očekuju da i ostane na tim razinama.

Direktorica Direkcije za ekonomska istraživanja Raiffeisen Consultinga Zrinka Živković Matijević kaže kako je odluka SNB bila očekivana s obzirom da je ta institucija najavila spremnost za obuzdavanje jačanja franka i putem fiksiranja tečaja euro/franak te da svojim potezom SNB nastoji spriječiti njegovo daljenje jačanje.

'Za hrvatske dužnike to znači manji valutni rizik, koji svakako nije u potpunosti uklonjen budući da tečaj kune u odnosu na franak ovisi o kretanjima tečaja euro/franak i euro/kuna. S obzirom da smo uvjerenja da će HNB ostati dosljedan u očuvanju stabilnog tečaja kune u odnosu na euro pretpostavka je da bi uz tečaj 1,20 eura za franak i 7,45-7,50 kuna za euro, tečaj kune u odnosu na franak trebao biti na razinama približno 6,2 kune za franak', navodi Živković Matijević.

I u Zagrebačkoj banci smatraju da bi, nastavi li SNB politiku sprječavanja aprecijacijskih pritisaka na franak i ostane li tečaj kune stabilan u odnosu na euro, što je već 17 godina politika HNB-a, tečaj franak/kuna trebao ostatati na ovim razinama

Na upit kako bi najnovija situacija mogla utjecati na hrvatske građane s kreditima indeksiranim u francima, posebice vezano za mogućnost formiranja odgođenog potraživanja uz fiksirani tečaj na 5,80 kuna, u HUB-u kažu kako je odgođeno potraživanje samo jedna od opcija koju imaju građani koji imaju teškoća s vraćanjem duga te da za svaki pojedini slučaj dužnik sam mora procijeniti što mu najviše odgovara.

U Hypo Alpe-Adria banci kažu kako, s obzirom na individualne okolnosti svakog klijenta, preporučuju građanima da kontaktiraju svog bankovnog referenta kako bi analizirali vlastitu financijsku situaciju.

U Zagrebačkoj i Erste&Steiermaerkische bank navode kako su u proteklom razdoblju primijetili određeni interes klijenata koji se zanimaju za mogućnost ugovaranja tzv. odgođenog potraživanja te podsjećaju da klijentima nude više mogućnosti za olakšavanje otplate kredita.

'Od ukupnog broja klijenata Zagrebačke banke koji imaju stambeni kredit u švicarskom franku, njih 96 posto i dalje uredno otplaćuje svoje obaveze, što je bolje od hrvatskog tržišta', kažu u Zagrebačkoj banci i dodaju da je jedan od razloga tome i dosadašnje zajedničko rješavanje poteškoća u otplati stambenih kredita.

U Erste banci podsjećaju da su nedavno objavili smanjenje kamatne stope na stambene kredite u 'švicarcima' za 0,35 postotnih bodova po treći put u posljednjih 12 mjeseci, pa je ukupno smanjenje kamate 0,9 postotnih bodova, te da klijenti imaju mogućnost produljenje roka otplate kredita, ugovaranje/povećanje ugovorenog ostatka vrijednosti kredita, ugovaranje počeka tijekom otplate, itd.

Prema posljednjim dostupnim podacima s početka kolovoza, od listopada 2010. ukupno je 80-ak klijenata iskoristilo jednu od ponuđenih mogućnosti produljenje roka otplate, ugovaranje/povećanje ugovorenog ostatka vrijednosti ili konverziju kredita, kažu u Erste banci.