CIJENA VEĆ OD 4.000 KUNA

Trgovina dionicama Ine preselila u oglasnike

06.09.2011 u 12:16

Bionic
Reading

Na najpopularnijem portalu za male oglase gotovo dvadesetak oglašivača pokušava prodati svoje dionice Ine, a raspon traženih cijena je iznenađujući

Dok većina oglašivača traži i po 10 tisuća kuna za dionicu kojom se na burzi nije trgovalo već više od četiri mjeseca, drugi je nude za svega četiri tisuće kuna, što je 200 kuna jeftinije od njezine posljednje cijene na Zagrebačkoj burzi. Zajedničko svim tim dioničarima je to što njihove dionice nitko ne želi kupiti.

Jedan prodavatelj ima čak tri paketa odnosno ukupno 72 dionice Ine i pokušava ih prodati već tri mjeseca. Odlučio je za jedan paket od 24 dionice tražiti sedam tisuća kuna po dionici, a preostalih 48 dionica prodaje za 10 tisuća kuna po dionici. 'Oglas sam dao još kad su se pojavili prvi napisi u novinama da se dionicama Ine trguje preko raznih oglasnika i da postižu cijenu od oko sedam tisuća kuna. Od tada do danas nitko me nije ni zvao i ponudio neku svoju cijenu, a kamoli da sam prodao koju dionicu', priznaje taj dioničar koji, unatoč tome, stalno obnavlja svoj oglas. Računa, kaže, na one kojima treba 'zlatna dionica' i koji su spremni platiti možda i veću cijenu samo kako bi postali većinski vlasnici hrvatske naftne kompanije.

I dok nekoliko oglašivača pristaje sniziti cijenu s početnih 10 na sedam tisuća kuna, svoje pakete pokušavaju prodati i oni koji znatno čvršće stoje s obje noge na zemlji.

'Nisam tako davno dao oglas, ali dosad me zvao samo jedan čovjek. Pokušao je sniziti cijenu, ali ne želim pristati i nismo uspjeli sklopiti posao', rekao je dioničar koji za svoj paket dionica Ine traži četiri tisuće kuna po dionici. No čak ni za taj iznos nema zainteresiranih kupaca.

'Odlučio sam ponuditi svoje dionice preko oglasa jer se bojim da će, kad se ponovno dopusti trgovanje Inom na burzi, cijena pasti', rekao je vlasnik tog trenutačno najjeftinijeg paketa Ininih dionica, no unatoč tome, ne želi se cjenkati.

Hanfa je trgovanje Inom na Zagrebačkoj burzi obustavila još 28. travnja, a posljednja cijena koju je dionica postigla prethodnog dana bila je 4.200 kuna (u jednom se trenutku prodavala i po 4.243 kune). Nakon zabrane trgovanja na burzi neki su se dioničari okrenuli prodaji preko malih oglasa. U slučaju takve trgovine, kupoprodaju je dovoljno ovjeriti kod javnog bilježnika i upisati vlasništvo u SKDD-u.