Novac MINIMALNO 1,2 FRANKA ZA EURO

Švicarska narodna banka fiksirala tečaj franka

Tečaj eura je danas na međunarodnim deviznim tržištima skočio za čak 8,51 posto prema franku nakon što je švicarska središnja banka (SNB) objavila da više neće tolerirati to da se jedinstvenom europskom valutom trguje po tečaju ispod 1,2 franka. Za hrvatske dužnike u švicarcima to znači da franak, ukoliko kuna ostane stabilna prema euru, neće rasti iznad 6,23 kune

Kako se navodi u priopćenju, švicarska središnja banka utvrdila je minimalni valutni tečaj na razini od 1,2 franka za euro.

'Trenutna izrazita precijenjenost švicarskog franka predstavlja akutnu prijetnju švicarskom gospodarstvu i nosi rizik deflatornih kretanja. SNB stoga ima za cilj značajno i u duljem razdoblju smanjivati tečaj švicarskog franka', kaže se u priopćenju.

Švicarska središnja banka, koja će 15. rujna revidirati svoju tromjesečnu monetarnu politiku, objavila je da će poduzeti i druge mjere potrebne za ograničavanje rasta franka, a mnogi analitičari vjeruju da bi mogla pokrenuti nove intervencije na deviznom tržištu.

Nakon tog poteza središnje banke eurom se trgovalo po tečaju od 1,2139 franaka, što je skok od gotovo 10 posto.

U SNB-u također navode da će vrlo odlučno braniti minimalni utvrđeni tečaj te da su spremni kupovati stranu valutu u neograničenim količinama.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još