PAD STANDARDA

Hrvati sve teže spajaju kraj s krajem

25.03.2009 u 11:14

Bionic
Reading

Financijska situacija za 42 posto Hrvata posljednjih se godina pogoršala, a raste broj kućanstava koja procjenjuju da će im financijska situacija postati još gora u narednom razdoblju, pokazuje novi val istraživanja GfK barometra

Ocjene građana u vezi s obiteljskim financijama, cijenama, nabavkama trajnih dobara i mogućnostima štednje pokazuju da za mnoge kvaliteta života nema naznaku napredovanja u pozitivnom smjeru.

Za približno 42 posto kućanstava financijsko stanje je lošije nego prije godinu dana, 48 posto kućanstava smatra da su ostali na istom, a samo devet posto kućanstava ima nešto bolju financijsku situaciju nego prije godinu dana.

Za sljedećih godinu dana jedva 13 posto kućanstava se nada da će im financijska situacija biti barem malo bolja, dok je takvih pred godinu dana bilo 19 posto. Suprotno tome, raste broj kućanstava koja procjenjuju da će im se financije ipak pogoršati (od 18 posto u ožujku 2007. na 32 posto u ožujku 2008. i 37 posto sada).

Kada su u pitanju cijene, gotovo sva kućanstva tvrde da su cijene rasle u proteklih godinu dana, a tek malo manje ih smatra da će cijene rasti i u sljedećih godinu dana. Sukladno očekivanju rasta cijena u narednih godinu dana gotovo polovina kućanstava iskazuje da će u 2008. godini morati izdvajati više novca za kupnju trajnih dobara ili će pak morati odogoditi kupnju tih dobara.

Ukupan broj kućanstava koja mogu barem nešto štedjeti kreće se u Hrvatskoj na oko 45 posto. Međutim, često se događa da ta ista kućanstva uzimaju kredite da bi zadovoljila razne potrebe u obitelji.

Kućanstava koja jedva sastavljaju kraj s krajem najviše je u Lici, Kordunu i Banovini (48 posto), u Slavoniji (45 posto), u naseljima do 2.000 stanovnika (45 posto), tamo gdje su prihodi kućanstva do 1.800 kuna (78 posto) ili od 1.801 do 3.500 kuna (51 posto).